De realiteit achter de toeristische trekpleisters

De realiteit achter de toeristische trekpleisters

Aäron Nasarany 346
Toeristische trekpleisters zoals de Eiffeltoren, de toren van Pisa, de Big Ben, het Vrijheidsbeeld, het Colosseum en de grachten van Amsterdam zijn al honderden of misschien wel een miljoen keer gefotografeerd. Maar wat gebeurt er nou achter de schermen?

Drukte

Toeristische bezienswaardigheden zoals die hierboven zijn genoemd wanen zich continu in een mensenmassa. Er wordt meer geposeerd en gefotografeerd dan er daadwerkelijk wordt stilgestaan bij de geschiedenis van zulke bijzondere bezienswaardigheden. Als je erin verdiept, dan kun je bijvoorbeeld een ander detail vast leggen wat waarschijnlijk nog niet zo vaak is gefotografeerd. Neem als voorbeeld het gemeentehuis in Waalwijk. En dan niet het nieuwe, maar het oude karakteristieke gebouw midden in het centrum.

De sfeer spat ervan af en met zijn bouwstijl is het een echte eyecatcher in Waalwijk. Maar wat de meeste mensen niet weten dat de vingerafdrukken te zien zijn in de bakstenen. Kortom, verdiep je in de geschiedenis, waardoor je inspiratie krijgt om andere foto’s te maken die we nog niet zo vaak zijn tegenkomen.

Tips

Een ander voorbeeld is het evenement Glow waar Eindhoven wordt omgetoverd tot een lichtkunstfestival. Hordes van mensen staan in/op een rij om foto’s te maken vanuit praktisch dezelfde hoek. Maar wat heb je eraan als je thuiskomt met een foto die bijna iedereen heeft? Om als fotograaf te groeien is het van belang om outside the box te denken. Aantal tips om mee te beginnen:

  • Verdiep je in de geschiedenis
  • Volg niet de mensen die massaal dezelfde kant op wijzen met hun camera
  • Denk buiten de kaders
  • Respecteer de omgeving en laat geen sporen na
  • Vermijd de standaard uitzichten en bedenk nieuwe hoeken.
afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron