De mogelijkheden van een achtergrond

De mogelijkheden van een achtergrond in verschillende situaties

Aäron Nasarany 503
In fotografie is het belangrijk om een verhaal te vertellen in je foto's. Emoties, gevoelens en de boodschap van het verhaal is de basis. Met behulp ban de juiste camera instellingen kun je dat doel versterken. In dit artikel behandelen we de mogelijkheden van een achtergrond. Wat maakt een achtergrond nou zo belangrijk?

De achtergrond

Om het belang van een achtergrond te verduidelijken maken we gebruik van drie voorbeelden in drie verschillende genres: portret, sport en macrofotografie.

Portretfotografie

In de wereld van portretfotografie is de achtergrond misschien wel belangrijker dan het model zelf. Ook al heeft het model een glimlach van oor tot oor en de mooiste ogen van de wereld, een drukke achtergrond kan een portret breken. Een rijdende auto, lichtbronnen, lantaarnpalen kunnen storend overkomen en juist de aandacht wegtrekken van het model. Denk daarom altijd goed na over de achtergrond.

Sportfotografie

Het ligt natuurlijk wel aan wat voor sport je fotografeert, maar over het algemeen is het belangrijk om te kiezen wat voor soort achtergrond je wil gebruiken. Stel je eens voor dat je een voetbalwedstrijd fotografeert. De snelle voetbalbewegingen, de schijnbewegingen van de tegenstander of de uitstekende redding van de keeper kunnen allemaal perfect in beeld worden gebracht door de juist achtergrond te kiezen. Kies daarom voor een rustige achtergrond, zodat de aandacht wordt gericht op de acties van de sporter. Bekijk vooraf waar je wilt zitten en kader je onderwerp en bekijk verschillende standpunten.

Landschapsfotografie

Berglandschappen, vulkaanlandschappen, woestijnen of het Nederlandse platteland. Stuk voor stuk uniek. Maar zelfs bij landschapsfotografie is een achtergrond belangrijk. Bij landschapsfotografie is het meer een samenspel tussen voorgrond, midden en een achtergrond om zo een visueel pad te creëren voor de kijker. Nieuwsgierig? Lees dan dit artikel.

Het kiezen van een achtergrond is enorm belangrijk. Bij portretfotografie is ook de afstand tussen achtergrond en model ook zeer belangrijk. In dit artikel kun je er meer over lezen.

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron