De moderne Wet Plate fotograaf

De moderne Wet Plate fotograaf

Nadja Geskus 1345
Wet Plate fotografie, ook wel Collodion fotografie, is een oude vorm van fotografie. Tegenwoordig zie je steeds meer mensen opduiken die bezig zijn met Wet Plate fotografie. Zo ook David Rambow. Hij ziet niet alleen de charme in analoge fotografie, maar is een bekwaam gebruiker van Wet Plate fotografie. Ontdek hoe hij geïnteresseerd raakte in deze techniek en hoe hij het in leven houdt voor de volgende generatie.

Wete Plate techniek

Frederick Scott Archer was de uitvinder van de Wet Plate techniek. De eerste foto die werd gemaakt met deze techniek, werd in 1851 genomen. Dit was tevens de eerste camera die gebruik maakte van een zelfgemaakt negatief. Hiervoor bestonden er alleen maar unieke foto’s die direct op fotopapier werden gemaakt. Door middel van het negatief op een glasplaat, kon men een foto meerdere keren afdrukken. 

“Ik behoor tot een zeer klein aantal mensen in de Verenigde Staten die regelmatig de authentieke "Wet plate" fotografische techniek gebruikt om fine art ambrotypieën en tintypes te produceren,” zegt David Rambow op zijn site.

De documentaire duurt maar 12 minuten, maar bevat interessante informatie over het ingewikkelde, tijdrovende proces van Wet Plate fotografie.

 

 

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja