De mindfulness achter gedeelde kiekjes

De mindfulness achter gedeelde kiekjes

Senta Bemelman 685
De oprichter van het kickstarter-project Zen habits,Leo Babauta, spreekt zich uit over de mindfulness die schuil gaat achter ieder gedeeld kiekje.

Mindfulness

De term mindfulness komt veelvuldig terug in de psychologie en is onderdeel van de Buddhistische leerstroming. Hier wordt op gefocust bij het kicksterter-project ‘Zen Habits.’ Oprichter Leo Babauta linkt echter mindfulness achter de foto’s die men online deelt met anderen. Hierbij staat hij stil bij de vragen: waarom deel je foto’s met anderen? En is dit een positief of negatief fenomeen? 

Leo vertelt aan FStoppers meer over de relatie tussen mindfulness en fotografie. Hij geeft daarin aan dat hij foto’s niet deelt met anderen via online plaformen zoals Snapchat, Whatsapp, Facebook of Instagram. Tijdens een fotografiereis moest hij zonder internetconnectie leven. Hierdoor realiseerde hij zich de drang tot het delen van foto’s. In plaats van een poging doen tot het plaatsen van een foto, stond hij stil bij zijn gedachtegang.

De vragen die hij stelde, kun je ook in de toekomst aan jezelf stellen voordat je een foto online plaatst.

  • Waarom is dit moment niet voldoende zonder de noodzaak om het te delen?
  • Wil je opscheppen met dit beeld of is er een diepere motivatie achter het plaatsen ervan?
  • Welke angst leidt ertoe dat ik niet kan afzien van het delen van de foto?

Bewust worden

Mindfulness kan je daarnaast ook als fotograaf helpen omdat het je bewustzijn aanwakkert. Door jezelf vragen te stellen zoals Leo doet, maakt je bewust van wat je denkt en registreert. Want als je nadenkt over de intentie waarmee je foto’s maakt en deelt, dan ga je anders naar het onderwerp, dat je fotografeert, kijken. Bekijk ook deze technieken waarmee je mindful fotografeert. Hierbij focus je op diverse elementen zoals kleur of textuur. Prikkel je waarneming en leer je omgeving analyseren, hierdoor kijk je als fotograaf ook anders naar de wereld.

Probeer een zelf bepaalde periode lang te stoppen met het delen van foto’s en kom erachter met welke intentie jij de foto’s maakt en plaatst. Hoe vond je het om mindfulness te gebruiken bij het fotograferen? Deel jouw ervaring onder dit artikel!

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta