De minder mooie kanten van landschapsfotografie

De minder mooie kanten van landschapsfotografie

Senta Bemelman 608
Het resultaat van een lange dag vol met landschapsfotografie is zeker de moeite waard. Maar er zijn ook minder mooie kanten waar je als landschapsfotograaf mee te maken krijgt.

Het perfecte plaatje van de uitgestrekte natuur, waarbij de lucht prachtig bekleed is met wolken en het zonlicht in stralen het landschap verlicht. Dit soort foto’s doe je het voor als fotograaf. Maar het fotografieproces kan vaak minder fijn aanvoelen als het eindresultaat. Houd als landschapsfotograaf rekening met deze minder mooie kanten van dit fotografiegenre. Laat je echter niet uit het veld slaan. Ondanks de mindere kanten is landschapsfotografie nog steeds een prachtige tak van de fotografie!

Eenzaam

Het leven als landschapsfotograaf kan soms een beetje eenzaam aanvoelen. Vooral wanneer je geen fotografiepartner hebt, kunnen de fotografie-uren lang duren. Je bent vaak lang op locatie aanwezig, waardoor jij je vrij afgezonderd kan voelen. Probeer het echter ook als een pauze van het drukke dagelijkse bestaan te zien.

Saai

Omdat je vaak lange uren maakt, kan het ook erg saai zijn wanneer je op en goed moment wacht. Bijvoorbeeld totdat de belichting precies goed is, of totdat er iets interessants gebeurt. Probeer altijd opvallende elementen in de omgeving te zoeken. Kijk kritisch naar dezelfde omgeving en fotografeer deze eventueel in delen, om te kijken welk deel jouw oog het meest trekt. Houd jezelf bezig door te spelen met compositie en belichtingsinstellingen.

Deel jouw mooiste landschapsfoto in de Gallery!

Weersomstandigheden

Ook op regenachtige dagen kun je mooie foto’s maken. Dit betekent dat je vaak in barre weersomstandigheden fotografeert. Ook in de winter kun je prachtige landschapsfoto’s maken. Kleed jezelf goed aan, neem voldoende warme dranken en eten mee en bescherm je camera goed tegen de regen. De weersomstandigheden kun je met de juiste voorbereidingen gemakkelijk aan.

Deze video’s zijn in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta