Lens controleren bij een tweedehands aankoop

De lens controleren bij een tweedehands aankoop

Fokelien Broekstra 777
Misschien weet je nog niet zeker of een bepaalde lens goed bij je past en wil je dit daarom eerst proberen. Je kan via internet aan een niet al te dure tweedehands lens komen. Maar hoe kun jij controleren of de kwaliteit van de lens goed is?

Controleer de lens

Als je de lens in handen krijgt is het belangrijk om een aantal punten te controleren: Is het glas krasvrij? Zijn alle schroefjes aanwezig en zitten ze goed vast? Kun je soepel in en uitzoomen? Het zijn punten die erg belangrijk zijn. Als een lens moeizaam in en uit schuift is er een mogelijkheid dat de fotograaf de lens eens heeft laten vallen. Er kan hierdoor inwendige wat verschoven zijn waardoor het zoomen uit het niets kan blokkeren.

Krassen

Kijk of je lens volledig krasvrij is, vooral het glas. Beschadigingen aan het glas kun je terug gaan zien in je foto’s en dit wil je natuurlijk niet. Zorg daarom dat je dit goed bestudeert. Kijk ook of alle lensdoppen nog aanwezig zijn, als er één vermist is heeft de fotograaf er dus ook niet altijd een dop op gehad. Hierdoor kom je er achter hoe de vorige eigenaar met de lens om is gegaan. 

In en uitzoomen

Na een val wil een lens moeizamer in- en uitzoomen of zelfs helemaal blokkeren, probeer dit daarom een aantal keer. Als je haperingen voelt weet je dat er iets met de lens aan de hand is. Wij adviseren je de lens dan ook niet te kopen. Maak ook altijd een foto die zowel ingezoomd als uitgezoomd is gemaakt met verschillende diafragma's. 

Schroefjes

Een camera heeft ook veel kleine schroefjes. Bekijk deze en kijk of alles vastzit zoals ze ook vast horen te zitten. Als jij ziet dat de lens open is geweest of er schroefjes missen, vraag hier dan naar. Als je verkoper een bijzonder verhaal vertelt wat onsamenhangend  en niet vanzelfsprekend is, dan kun je de lens beter niet kopen.

Lees in ons eerste digifoto Starter van 2017 meer over de aanschaf van een tweedehandslens. 
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien