De invloed van kleur in een foto

De invloed van kleur in een foto

Fokelien Broekstra 703
Kleuren doen veel met je. Waarschijnlijk doen ze dit niet bewust maar juist in het onderbewustzijn. Het is leuk om hier eens over na te denken. Want door alleen een kleur te veranderen kun je een hele nieuwe fotosfeer creëren.

Kleuren om ons heen

Een pure chocoladereep heeft vaak een rode verpakking, melk blauw en hazelnoot heeft eigenlijk altijd een groene verpakking. We pakken zonder het etiket te lezen een chocoladereep op kleur, als je vervolgens thuis komt kom je er achter dat je de verkeerde reep hebt gekozen door een etiketkleur aanpassing. Wij herkennen veel dingen aan de kleur die ze hebben. Een AED heeft bijvoorbeeld vaak een groene kleur en een brandblusser en de rand van een verkeersbord rood. Iedere kleur heeft hierdoor zijn eigen betekenis.

Kleuren op een rij

Wij zetten een aantal kleuren opeen rij met datgene wat ze uitstralen. Denk hierbij aan de kleuren blauw, groen, geel, oranje, rood en zwart.

Blauw en kou?

Blauw is de kleur die kou uitstraalt. Als je jouw witbalans iets naar de blauwe kant instelt merk je dat mensen je foto eerder aan zullen zien als winterfoto dan als een zomerkiekje. Blauw staat niet alleen voor kou, het straalt ook rust kalmte en balans uit. Vaak kun je dit daarom ook direct terugzien in een foto.Foto: Amanda Tielrooy

Oranje en geel voor warmte en zonneschijn

Oranje en geel zijn totaal verschillende kleuren, maar toch worden ze vaak met dezelfde uitstraling ervaren. De kleuren worden als warm ervaren. Ze worden daarom vaak gelinkt aan zonneschijn, levendigheid en plezier. Een mooi moment om het goudenuurtje te fotograferen is bijvoorbeeld rond zonsopkomst en zonsondergang. Lees er hier meer over.Foto: Annemieke Stuy

Rood de kleur van de liefde

Rood staat bekend om de kleur van de liefde. De foto’s met rood kunnen liefde en passie uitstralen maar ook het totaal tegenovergestelde. Rood staat namelijk ook voor gevaar en agressiviteit. Rood is een opvallende en uitspringende kleur. Iemand in het rood valt daarom ook eerder op in een mensenmassa. Daarom zijn gevaarsborden vaak ook rood, om het gevaar aan te duiden. Rood hoort ook vaak bij de herfst.

Foto: Annemieke Stuy

Natuurlijk groen

Groen vind je voornamelijk terug in de natuur. Bloemstelen, gras, bladeren aan de bomen. In de natuur is veel groen te vinden en fotograferen. Bij de kleur groen en natuur denken we vaak aan veel meer dingen, denk bijvoorbeeld aan rust, frisheid en iets nieuws.Foto: André Janssen 

Zwart

Steeds meer fotografen beginnen donkerder te fotograferen, de foto’s worden hierdoor duister en angstaanjagend. Maar dat niet alleen, zwart kan ook de dood, rauw en verdriet uitstralen. Een heftige kleur die je daarom goed in je foto’s moet gebruiken.

Hou jij rekening met kleur tijdens het fotograferen?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien