De bijzondere stillevens van Ron Greve

De bijzondere stillevens van Ron Greve

Nadja Geskus 545
Als je goed kijkt naar familiefoto's valt er altijd wel iets op, iets dat afwijkt van de rest. Een oom die niet in de lens kijkt, of een moeder met een trieste uitdrukking. Fotograaf Ron Greve haalt zijn inspiratie voor bijzondere stillevens uit familieportretten.

Kwetsbaarheid en familie

Na zijn studie Ruimtelijk Beeldende Vormgeving focuste Greve zich op fotografie. Greve heeft zich ontwikkeld tot een gepassioneerde autonome fotograaf. Hij ziet zichzelf als een beeldhouwer die iedere opstelling tot in de kleinste details uitwerkt. Hij werkt metl veel kleuren die prachtig contrasteren in zijn composities. In zijn artist statement op zijn website vertelt hij over het opgroeien in een onveilige omgeving en hoe hij zich staande moest houden als een kwetsbare jonge knul. Dat kwetsbare laat hij graag terugkomen in zijn werk. Relaties en familie zijn belangrijke onderwerpen in zijn werk. Hij wil de kijker aan het nadenken krijgen over de relaties tussen de personen en objecten op de foto's.

Werk in opdracht

Naast zijn autonome werk doet Greve ook werk in opdracht. Zo focust hij zich op internationale opdrachten binnen de culinaire en ge├źnsceneerde fotografie. Wel hoopt hij binnenkort te kunnen leven van zijn autonome werk en het werk in opdracht te verminderen.

'In Relation'

'In Relation' is de titel van zijn doorlopende stilleven-project. Greve gebruikt glazen en flessen om de verschillende personages neer te zetten. De flessen staan vaak voor de volwassenen en de kleine glazen voor de kinderen. In de composities komen de onderlinge relaties tussen familieleden sterk naar voren. De inspiratie voor de opstellingen haalt vaak uit oude familie portretten. De dissonant in de compositie speelt hierbij een grote rol.

Expositie

Zijn autonome werk is te bewonderen en te lenen bij IQ Kunst in zijn woonplaats Zwolle, maar ook in Shanghai. In China wordt kunst enorm gewaardeerd en valt er ook beter aan te verdienen. Een aantal werken uit de serie zijn doorlopend te zien in de Chinese stad. In Nederland zijn vijf werken uit de 'In Relation' collectie van 16 september tot en met 14 oktober te zien in het Double Tree by Hilton NDSM hotel in Amsterdam. Meer informatie is binnenkort te vinden op de website van Fransastic. 

Fotografie: Ron Greve

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja