De basis: SD-kaarten

De basis: SD-kaarten

Aäron Nasarany 398
Als je net begint met fotografie dan kun je niet zonder een SD-kaart. Maar wat zijn SD-kaarten nou precies en wat voor SD-kaarten zijn er allemaal?

SD-kaarten

SD staat voor Secure Digital card en heeft als doel om gegevens correct op te slaan. SD-kaarten worden niet alleen gebruikt in digitale camera’s maar ook in de mobiele apparatuur voor eventuele externe geheugen. Verschillende bedrijven maken SD-kaarten zoals Kingston, SanDisk en Lexar.

Soorten SD-kaarten

Er zijn bestaan drie soorten SD-kaarten:

  • SD (Secure Digital): een SD-kaart met een beperkte opslag tot 2GB
  • SDHC (Secure Digital High Capacity): een SD-kaart met een beperkte opslag tot 32 GB
  • SDXC (Secure Digital eXtended Capacity): een SD-kaart met een opslagruimte tussen de 32 GB en 2 TB

Mini-SD en Micro SD-kaarten

Bovendien zijn er ook mini-SD en micro-SD kaarten.

Die worden vaak gebruikt in de mobiele telefonie aangezien de afmeting van een normale SD-kaart te groot is voor een smartphone. Daarnaast heb je ook geheugenkaarten met een wifi-functie: het versturen van foto’s naar je computer via wifi. Onthoud hierbij dat je dan een speciale SD-kaart nodig hebt met wifi-mogelijkheden zoals van het merk Eyefi.

Compact Flash

Professionele camera’s zoals de Canon 5D Mark III maken gebruik van een ander type geheugenkaart: de compact flash. De compact flash kaarten zijn een stuk groter dan SD-kaarten en hebben een hogere lees- en schrijfsnelheid dan de SD-kaarten.

Lees- en schrijfsnelheid

De snelheid van het overzetten van de bestanden naar de computer is afhankelijk van de leessnelheid. Hoe sneller de leessnelheid, hoe eerder de bestanden op de computer. De schrijfsnelheid is belangrijk in de wereld van sportfotografie. Bij sportfotografie maak je snel foto’s achter elkaar waardoor een snelle SD-kaart noodzakelijk is. Hierdoor schrijft de camera’s de foto’s snel weg. De schrijfsnelheid kun je herkennen aan een logo op de geheugenkaart; het logo van klasse 2 tot en met klasse 10.Class

 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron