De aantrekkingskracht van instant-camera's

De aantrekkingskracht van instant-camera's

Senta Bemelman 1205
Het gebruik van de instant-camera lijkt weer op te leven. De kleine cameraatjes worden tegenwoordig vaak gebruikt bij feesten of vanuit nostalgische beweegredenen. Het blijft een spannend gevoel als je foto direct als print uit de camera rolt binnen enkele seconden.

De instant-camera is de voorloper van de digitale revolutie, maar heeft haar plekje in de fotografiewereld niet verloren. Cameramerken als Fujifilm, Lomograpy en instant-fotografieveteraan Polaroid proberen de instant-camera volledig terug te brengen op de markt. Maar wat maakt een instant-camera nou zou leuk? Volgens Ebay zijn er meerdere redenen voor de populaireit van de instant-fotografie.  

Nostalgie

In de late jaren ’40 demonstreerde  Polaroid-oprichter Edwin Land de eerste instant-camera tijdens een bijeenkomst van de ‘Optical Society of America’ in New York. Het apparaat werkt simpel: kies wat je wilt fotograferen, druk op de knop en binnen luttele minuten heb je de foto als fysieke exemplaar in handen. Sinds de opkomst van de digitale (spiegelreflex)camera’s hoef je niet meer te wachten op je foto. Met een klik kun je foto’s terugkijken en met dezelfde snelheid nieuwe beelden schieten wanneer je niet tevreden bent. Met een instant-camera proef je de spanning van vroeger weer, dat je moest wachten om te weten wat je met de lens gevangen had. Bekijk hieronder ook een kort geschiedenislesje over de instant-camera. 

Gangmaker op feesten

Instant-camera’s worden vaak gebruikt op feesten zodat gasten direct een leuk aandenken hebben aan de avond. Met een digitale camera moet je vaak wachten tot deze geüpload worden. Daarnaast is ook de fysieke vorm van de instant-foto aantrekkelijk, dit kun je direct in je tas doen en in huis aan de muur hangen.

Testfoto’s

Professionele fotografen werken graag met instant-camera’s voor testfoto’s.Dit type foto’s werkt goed om de belichting te zien. Een printfoto van het model (of onderwerp) kan je als fotograaf een idee geven van hoe de foto’s overkomen. 

Hoe werkt het?

Wat de instant-camera speciaal maakt, is dat er in het apparaat als het ware een kleine ontwikkelstudio ingebouwd zit. De manier waarop foto’s ontwikkeld worden is in principe gelijk aan de werkwijze in de donkere kamer. De basis van de foto bestaat uit een plastic laag waar lichtgevoelige zilverdeeltjes in verwerkt zijn. Zwart-wit fotopapier bestaat uit één laag en kleurenfilm wordt uit drie lagen opgebouwd. De bovenste laag van kelurenfilm is gevoelig voor blauwe lichttonen, de onderliggende laag voor groene lichttonen en de onderste laag voor rode lichttonen. De gevoelige korrels op iedere laag reageren op het licht van die kleur. In combinatie met de metallic-zilverstof op de individuele lagen ontstaat een chemisch proces waarbij licht- en kleurpatronen vrijkomen.

Wanneer de zilverstof op het papier komt, worden de kleurstofdeeltjes door drie soorten kleurstofontwikkelaars gekoppeld aan de plastic laag. Deze drie kleurstoffen zijn cyaan( uit de groene en blauwe lichttonen), magenta (uit de rode en blauwe lichttonen) en geel (uit de groene en rode lichttonen).
Naast de drie lagen van kleurenfilm bevat het fotopapier ook meerdere aanvullende lagen met chemicaliën erin verwerkt. Het ontwikkelingsproces wordt aangedreven door de stof reagent, een mix van opacifieermiddelen en alkali, witte pigmenten en diverse elementen. Reagent bevind zich boven de lichtgevoelige lagen en vlak onder het uiteindelijke foto-oppervlak. Voordat je de foto maakt, blijft deze stof in bobbels aand de randen van het plastic vel bewaard, zodat het nog niet met de lichtgevoelige delen mengt.  Bekijk uitgebreide informatie over het ontwikkelproces op de website van How Stuff Works.


 

Tegenwoordig kan je ook heel snel je smartphone omtoveren in een intant-camera, door een simpele printmodule te kopen.

Lees ook dit artikel over een fotograaf die heetwaterbronnen gebruikt om zijn foto's te ontwikkelen. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta