Creatief: Tekstportretten maken

Creatief: Tekstportretten maken

Senta Bemelman 1194
Wees creatief en experimenteer met diverse toffe effecten in de nabewerking. Tover jouw zelfportret bijvoorbeeld om tot een kunstzinnige foto met tekst op je gezicht.

In de fotografie heb je veel manieren om creatieve resultaten tot stand te brengen. Een van die mogelijkheden is om jouw (zelf)portret te combineren met tekst. In deze tutorial leer je precies hoe je dit doet.

Fotograferen

Plaats je camera op een statief en maak eventueel gebruik van studioverlichting zoals externe flitsers met softbox of lampen die constant licht leveren. Hierdoor krijg je een goede belichting van jouw portret. Gebruik voor het maken van de foto de zelfontspannerfunctie of een (draadloze) afstandsbediening. Kies een donkere achtergrond, daardoor zie je de tekst niet door het gehele beeld heen.

Neem voldoende foto’s en kijk op diverse manieren in de camera. Maak bijvoorbeeld een paar kiekjes waarbij je een opvallende of gekke expressie hebt en ook wat beelden waarbij je serieus in de camera kijkt. Bekijk tussendoor of de beelden goed gelukt zijn.

Nabewerking

Selecteer de beste foto’s en pas eerst de belichting aan in de nabewerking. Zoek vervolgens inspirerende teksten op die voor jou een persoonlijke betekenis hebben en selecteer voldoende tekst.  

Selecteer het kader van je foto en voeg een laag met tekst toe. Plaats zoveel tekst als binnen het kader past en gebruik de overlay laagmodus om de tekst en beeld samen te voegen. Met deze functie kun je diverse lagen mengen en mooi in elkaar over laten lopen.

Bekijk in de onderstaande video hoe je de tekstportretten precies maakt.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta