Creëer landschappen in een glazen bol

Creëer landschappen in een glazen bol

Nadja Geskus 1104
Wist je dat je landschapsfotografie extra leuk kunt maken door het toevoegen van een glazen bol? Landschappen veranderen zo in kleine werelden in een glazen bol. We laten je verschillende manieren zien om dit te doen.

Glazen bol

Recent schreven we ook al eens over fotograferen met een glazen bol en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ditmaal willen we wat dieper ingaan op hoe je de landschappen prachtig op de foto kunt zetten.

Close-up

In het andere artikel gaven we al aan dat de regel van derde goed werkt met het fotograferen met een glazen bol, maar dat is misschien niet zo’n verrassing. Een andere techniek die heel interessant kan zijn is om flink in te zoomen. Zo kun je perfect scherpstellen op de wereld in de bol. Crop je beeld in een interessante compostie en speel eens met welk deel van je beeld scherp is.

Uitkijk

Landschappen kunnen van een hoog uitkijkpunt prachtig zijn. En een glazen bol geeft dat prachtige uitzicht nog net even dat bijzondere randje! Fotografeer bijvoorbeeld eens een prachtige skyline, of een wijd uitgestrekt bos van een hoog punt en laat je verrassen door de effecten die de glazen bol aan je beelden geeft. Dat geldt natuurlijk ook voor het tegenovergestelde. Vanuit kikkerperspectief kan het ook verrassende effecten opleveren.

Creëer landschappen in een glazen bol

Personen

Hoewel veel landschapsfotografen juist op zoek zijn naar een foto zonder personen erin, kan het juist ook iets toevoegen. Laat iemand de bol bijvoorbeeld vasthouden. Of laat personen in de bol zien. Je krijgt zo nog meer dat miniatuurgevoel.

Creëer landschappen in een glazen bol

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja