Concertfotografie met Nylo de Meijer

Concertfotografie met Nylo de Meijer

Fokelien Broekstra 558
concertfotografie op en rond het podium is een vak apart. Je moet je camera goed kennen en weten wat je ongeveer kunt verwachten. Nylo de Meijer is z’n concertfotograaf en neemt ons mee in zijn werkzaamheden voor en tijdens het optreden.

Accreditatie

Het is belangrijk om accreditatie aan te vragen als je voor een podium wil fotograferen. Accreditatie betekend dat je toestemming hebt om op en rond het podium foto’s te maken. Je kunt als hobbyfotograaf niet altijd toestemming krijgen. Regel daarom dat je voor een krant of website foto’s gaat maken. Dan heb je een geldige reden voor de accreditatie.

Binnenkomst

Nylo probeert altijd vroegtijdig te achterhalen over een plek voor het podium is, een fotopit, om foto’s te maken. Als hij er niet zeker van is vertrekt hij eerder van huis en zorgt hij ervoor dat hij aanwezig is op het moment dat de deuren opengaan. Mocht er wel een fotopit zijn dan vertrekt hij wat later van huis. “Ik zorg er wel altijd voor dat ik geen seconden van de show hoef te missen,” vertelt Nylo.

Instellingen camera

Je kunt geen vaste instellingen kiezen voor een show. “Lichten veranderen constant hierdoor kun je dus nooit uitgaan van een en dezelfde instelling.” Een flitser gebruikt Nylo ook nooit. “De meeste bands willen niet eens dat je een flitser gebruikt. Stel je eens voor als je op het podium staat met tien artiesten voor je die ieder 300-1000 foto’s maakt. Bij iedere foto komt er een flits uit de camera, dan wordt de artiest natuurlijk helemaal gek”.

Tijd voor het podium

Op de meeste momenten mag je drie nummers van een artiest fotograferen. Heel soms mag je een extra nummer fotograferen, maar dit is uitzonderlijk. Maar in die drie nummers heb je vaak genoeg tijd om een mooie foto te kunnen maken.

De foto maken

Natuurlijk is het beeld dat je creëert ook niet onbelangrijk. Denk hierbij aan de lichtshow, framing, houding en blik. “Eigenlijk is alles belangrijk in de concertfotografie. Zowel het beeld als het licht kan je foto maken of breken.

Nylo de Meijer

Nylo de Meijer is een 23 jarige fotograaf en is al zes jaar bezig met de fotografie. Hij heeft zich vooral gespecialiseerd in concertfotografie maar inmiddels wordt hij ook steeds actiever in het doen van een fotoshoot. Daarnaast is hij oprichter van Smash Press. Maar als normale baan is hij fulltime designer. Daarnaast houdt hij zich bezig met het jongerencentrum, als barman, fotograaf, social media beheerder, promoter en designer.

Foto's zijn gemaakt door Nylo de Meijer, meer van zijn werk is terug te vinden op zijn website
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien