Complexe architectuur fotograferen in 3 stappen

Complexe architectuur fotograferen in 3 stappen

Senta Bemelman 636
Architectuurfotografie is een toegankelijke tak in de fotografiewereld. In het urbane landschap zijn veel complexe gebouwen te vinden. Maar die hoogstandjes mooi op de foto krijgen is niet altijd even makkelijk.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees nu hoe onderstaande drie stappen jou helpen bij het fotograferen van complexe architectuur. Fotograaf Philipp Klinger legt voor Popular Photography uit hoe jij dit het beste doet. 

Stap 1 voorbereiding

Zoek online de locatie van spannende gebouwen op. Dit kan bijvoorbeeld door een kijkje te nemen op Flickr. Dan kun je ook direct zien wat voor beeld er al van gemaakt is en vanuit welke perspectieven de gebouwen al gefotografeerd zijn. Vervolgens kun je plannen wanneer je met je camera op pad gaat. Denk, bij het bepalen van de dag en het tijdstip, na over het soort licht dat je op dat moment hebt en hoe je dit op je foto in beeld brengt. Zoek bijvoorbeeld contrasten tussen licht en donker. Op een regenachtige dag, kan een wit gebouw bijvoorbeeld erg opvallen.

Stap 2: Neem de tijd als je fotografeert

Wanneer je op locatie aankomt is het verleidelijk om direct in het wilde weg te fotograferen. Loop liever eerst een rondje om het gebouw heen, observeer en laat je camera nog even in je tas. Op deze manier raak je niet afgeleid door framing, perspectief en dergelijke. Zo bekijk je het gebouw op een andere manier en kun je die observatie gebruiken tijdens het fotograferen. Details in de gevel, afwijkende vormen en contrasten vallen vaak in een keer op wanneer jij jezelf de tijd gunt om alles in je op te nemen.


Foto’s © Philipp Klinger

Stap 3: Fotografeer zuinig

Stel jezelf op om te fotograferen. Neem ook daar de tijd voor en klik er niet direct op los. Kwaliteit boven kwantiteit. Bepaal je compositie en denk na over alles wat terug komt op je foto. 50 foto’s waar je mee kunt werken is een beter streven dan 200 foto’s die je in de digitale prullebak gooit.

Bekijk ook eens deze architectuurfoto's vanuit een ander perspectief. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta