Chimping, een slechte gewoonte!

Chimping, een slechte gewoonte!

Fokelien Broekstra 736
Sinds de introductie van digitale fotografie is er veel veranderd. Veel van die veranderingen zijn positief, maar er zijn ook slechte gewoontes door ontstaan. Een van die slechte gewoontes is “chimping”.

Rolletje en dan wachten

In de analoge tijd kocht je een rolletje wat je vol fotografeerde en vervolgens wegbracht voor het ontwikkelen en afdrukken. Vaak moest je een paar dagen wachten voor je het resultaat kon zien. Tegenwoordig hoeft dat gelukkig niet meer en kunnen we zodra de foto gemaakt is, vrijwel direct kijken hoe deze is geworden. Dit noemen we 'chimping'.  Maar of 'chimping' wel zo handig is, is dan weer de vraag.

Uitdaging

Het is natuurlijk een uitdaging om niet gelijk te kijken of je foto gelukt is. Maar toch kijken we stiekem toch even en willen we ons goed gelukte foto maar al te graag aan anderen laten zien. Je kunt door dit moment makkelijker bijzondere momenten missen. Want als jij net dat ene ijsvogeltje wat op een tak zat op de foto hebt gezet, en deze bekijkt, vliegt het vogeltje laag over het water weg. Dat is dus een mooi moment wat je door 'chimping' gemist hebt. Helemaal niet meer kijken is natuurlijk ook een beetje overdreven, je kan in het begin prima even checken of je belichting in orde is, kijk daarna vooral om je heen.

David Bergman

Youtuber David Bergman ligt op zijn geheel eigenwijze uit wat 'chimping' is en hoe je het kunt voorkomen. Een mooie manier om je bewust te worden van dit gedrag en het achterwege te laten. Wij zijn benieuwd hoeveel momenten jij nu wel ziet die je anders gemist zou hebben. 

Doe jij weleens aan chimping? 

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien

afbeelding van Gilbert

Zelden, alleen bij avondfotografie en bliksemfotografie, alleen om te zien of de scherpte goed is.