Canon Speedlite 430EX III-RT

Canon komt met Speedlite 430EX III-RT

Thomas 1716
Als je wel eens flitst, merk je al snel dat de ingebouwde flitser van je camera niet afdoende is. Een reportageflitser biedt dan uitkomst. Canon komt nu met de Speedlite 430EX III-RT. De reportageflitser ondersteunt TTL-meting en kan op afstand worden aangestuurd via het Remote Transmitter-systeem.

De Canon Speedlite 430 EX III-RT heeft een draaibare flitskop, zodat je bijvoorbeeld tegen een muur of plafond kunt flitsen. Het indirecte licht is veel subtieler dan de ingebouwde flitser van je camera. Via TTL-meting rekent de camera zelf uit hoeveel flitskracht er nodig is, je hoeft dus niets zelf in te stellen.

Wil je dit wel, dan kan dat natuurlijk ook. Je kunt de Speedlite instellen van volledig tot 1/128e vermogen. De flitser heeft een zoombereik van 24mm tot 105mm, hiermee zorg je dat alles wat je in de zoeker van je camera ziet, ook verlicht wordt. Met de ingebouwde reflector kun je ook flitsen bij een groothoek van 14mm.

Daarnaast beschikt de flitser over een 'bounce'-kaart. Flits je tegen een plafond, dan reflecteert de kaart ook licht recht naar voren. Zo wordt het licht diffuus, maar verlicht je wel het gezicht van je model.

Oranje kleurfilter

Flitslicht heeft een andere kleur dan bijvoorbeeld een gloeilamp. In een situatie met meerdere lichtbronnen zie je dan al snel of er geflitst is. Canon levert daarom een oranje kleurfilter mee, dat je op de flitser kunt klikken. Hiermee compenseer je de kleur van het flitslicht, of kun je juist een apart contrast aanbrengen.

Op afstand flitsen

Canon heeft de 430EX III uitgerust met het Radio Transmitter (RT) -systeem, waarmee je de flitser op afstand kunt besturen met behoud van TTL-meting. Daarnaast kun je nieuwe flitser draadloos aansturen via infraroodlicht, onder andere de Canon EOS 70D en 760D ondersteunen dit systeem.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon Speedlite 430EX III-RT is vanaf halverwege september 2015 beschikbaar en krijgt een adviesprijs van 345 euro.

afbeelding van Thomas

Thomas Kouveld | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Thomas