Camera stilhouden bij een lange sluitertijd

Camera stilhouden bij een lange sluitertijd

Fokelien Broekstra 579
Je hebt het vast weleens gehad, een onscherpe foto door je eigen beweging. Met de twee-minuten-tips van David Bergman leer je een paar handige trucjes om beweging in je foto te voorkomen.

Bewogen foto

Iedereen heeft weleens een bewogen foto gemaakt. Niet expres, maar als er veel om je heen gebeurd wil je weleens je stabiliteit verliezen omdat je bijvoorbeeld te snel wil. De YouTuber David Bergman geeft daarom een paar handige tips die ervoor kunnen zorgen dat jouw foto’s geen bewegingsonscherpte meer hebben door je eigen instabiele houding.

Regel

Aan het uit de hand fotograferen is ook een regel verbonden. Als je bijvoorbeeld met een Nikkor 50mm fotografeert, dan kun je minimaal met een 1/50 seconde scherpe foto’s uit de hand blijven schieten. Wil jij een extra marche inbouwen, dan kun je dit getal beter verdubbelen. Dus naar een 1/100. Je weet op dit moment zeker dat je geen bewegingsonscherpte hebt door jouw beweging.
De formule die hierbij hoort is: aantal milimeters = minimale sluitertijd x 2

Houding

Ook je houding draagt bij aan meer stabiliteit in de foto’s. Plaats bijvoorbeeld je linker hand onder de lens en je ellebogen tegen je lichaam. Plaats vervolgens je voeten op heupbreedte. Sta jij vanuit jezelf niet zo stabiel op je benen, dan kun je er ook voor kiezen ergens met een schouder tegenaan te gaan staan. Je zult zien dat de houding die jij aanneemt zorgt voor meer stabiliteit.

 

David Bergman

Fotograaf David Bergman is al ruime tijd actief als fotograaf en heeft in de loop der jaren een aardig portfolio opgebouwd. Zijn werk toont veel diversiteit, van celebrity-portretten tot sportfotografie. David wil zijn ervaringen graag met geïnteresseerden delen en plaats regelmatig handige tips op Youtube. Bekijk het werk van Bergman op zijn website.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien