Boekentips: leerzaam en inspirerend (winter 2014)

Marina Smits 2212
Soms heb je net dat beetje extra inspiratie nodig of kun je wel wat tips gebruiken om je foto's te verbeteren. Laat je inspireren door het werk van anderen met een fraai fotoboek, of leer alles over bepaalde onderwerpen van ervaren fotografen. Wij geven je boekentips en lichten een aantal exemplaren uit.

Avond- en nachtfotografie vanduurenmediaAvond- en nachtfotografie

Auteur: Jeroen Horlings
ISBN: 9789059407466
Bestellen: www.vanduurenmedia.nl 
Prijs: € 29,95

Tijdens de donkere dagen in de winterperiode hebben we volop de mogelijkheid om in het donker te fotograferen. Het donker in combinatie met het licht van reclameborden, straatverlichting, logo's en versieringen kan betoverende resultaten opleveren. Ook landschappen zien er in het donker, alleen verlicht door het maanlicht, heel anders uit. Of wat dacht je van het vastleggen van de sterrenhemel en de Melkweg? 's Avonds ervaren we alles anders dan overdag en dat maakt het ook zo bijzonder om tijdens de nachtelijke uren te fotograferen. Toch moet je heel anders te werk gaan dan overdag. Door het ontbreken van licht heb je andere instellingen nodig. Hoe zorg je dat je het beste uit je camera haalt? Waar moet je op letten tijdens deze donkere uren? Hoe ga je te werk? In dit boek worden alle aspecten uitgebreid behandeld en worden er instellingen besproken voor verschillende situaties. Wil je meer uit avond- en nachtfotografie halen? Dan mag dit boek niet ontbreken in jouw boekenkast.


Nederland op zijn mooist'Nederland op zijn mooist'

Auteur: Frans Lemmens
ISBN: 
9789059565777
Bestellen: www.ngshop.nl
Prijs: € 24,95

De titel van dit koffietafelboek maakt zijn naam meer dan waar. Fotograaf Frans Lemmens toont in 'Nederland op zijn mooist' een selectie prachtige foto's, een selectie uit de vorige bestsellers: 'Icons of the Netherlands' en 'Nederland vanuit de lucht', maar ook een geheel nieuw deel, waarvoor er twee jaar lang materiaal is verzameld en vastgelegd. Van de iconische windmolens tot de Amsterdamse grachten. Onze grote festivals, Nederlandse vormgeving en architectuur. Vrijwel alles wat Nederland, Nederland maakt, staat in dit boek. Het boek is gemaakt in samenwerking met National Geographic Nederland en België. De foto's zijn voorzien van korte bijschriften die uitleg geven. Het boek is ook in het Engels verkrijgbaar.


Praktijkboek fotografie: Weer, Nacht en NatuurverschijnselenPraktijkboek fotografie: Weer, Nacht en Natuurverschijnselen

Auteur: Peter den Hartog en Johan van der Wielen
ISBN: 9789079588107
Bestellen: www.webshop.birdpix.nl
Prijs: € 28,90

Fotografeer je in de natuur, dan ben je afhankelijk van het weer. Er zijn tal van verschillende situaties en natuurverschijnselen die invloed hebben op je foto's. Dit boek zet ze allemaal uiteen en geeft uitleg over het ontstaan van bepaalde natuurverschijnselen. Daarbij krijg je uitgebreide tips voor camera-instellingen en welke hulpmiddelen je allemaal kunt inzetten voor het vastleggen van verschillende situaties. Het boek is gevuld met prachtige foto's, praktische tips en tal van voorbeelden wat de natuur je te bieden heeft om vast te leggen met je digitale camera.
Van de zonsopkomst en ondergang, sneeuw en ijs, wolkenluchten, mistbanken en dauw, tot het fotograferen van de sterrenhemel en kometen. Dit boek bespreekt. Bedenk een natuurverschijnsel, nacht- of weer gerelateerd onderwerp en je vindt het wel in dit boek, uitgegeven door Nederpix. Liefhebbers van natuurfotografie kunnen dit boek niet links laten liggen, maar ook elke andere fotograaf die handige tips, voorbeelden en een goed praktijkgericht boek zoekt voor het fotograferen in verschillende weeromstandigheden zal met dit boek goed van start gaan.


Slagroomtaart en SlingersSlagroomtaart en Slingers

Auteur: Ilvy Njiokiktjien
ISBN: 9789053308479
Bestellen: www.schiltpublishing.com
Prijs: € 24,95

Hoe vieren we in Nederland verjaardagen? Fotograaf Ilvy Njiokiktjien zocht dat uit. Ze fotografeerde in anderhalf jaar tijd honderd verjaardagen: van één tot honderd jaar. In dit boek laat ze de verschillen zien tussen leeftijd, afkomst en hoe dat invloed heeft op het vieren van een verjaardag


Ontdek Photoshop Elements 13Ontdek Photoshop Elements 13

Auteur: André van Woerkom
ISBN: 9789059407725
Bestellen: www.vanduurenmedia.nl
Prijs: € 22,50

Photoshop Elements is een alternatief voor wanneer Adobe Photoshop net een stap te hoog is. Evengoed is het een fotobewerkingsprogramma met vele mogelijkheden. Dit boek gaat daar uitgebreid op in en laat aan de hand van talloze speelse voorbeelden zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt en het onderste uit de kan haalt van de nieuwste versie van Photoshop Elements.


Betrouwbare kleuren van invoer tot uitvoer

Auteur: Hans Frederiks
ISBN: 9789059406353
Bestellen: www.vanduurenmedia.nl
Prijs: €29,95

Voor fotografie is niet alleen licht, maar ook kleur en het ontbreken daarvan, van belang. Kleurmanagement is daarom erg belangrijk. Het mag er misschien digitaal goed uitzien, maar wat als je het wilt afdrukken? Dit boek leert je de meest kleurproblemen herkennen, begrijpen en voorkomen.


100 iconische foto's De beroemdste Nederlandse persfoto's

Bestellen: www.elsevierexclusief.nl / www.worldpressphoto.org
Prijs: € 8,95

Soms kunnen foto's historische gebeurtenissen zo vast leggen, dat je bij het zien van de foto meteen weet waar het over gaat. Deze foto's vertellen alles, vastgelegd in dat ene moment. In deze speciale editie vind je 100 iconische Nederlandse persfoto's terug.