Boekentips: leerzaam en inspirerend (najaar 2014)

Jooshua Franssen 2071
Soms heb je net dat beetje extra inspiratie nodig of kun je wel wat tips gebruiken om je foto's te verbeteren. Laat je inspireren door het werk van anderen met een fraai fotoboek, of leer alles over bepaalde onderwerpen van ervaren fotografen. Wij geven je boekentips en lichten een aantal exemplaren uit.

Lekker in het zonnetje je fotografiekennis bijspijkeren met een goed cursusboek? Of op zoek naar een mooi fotoboek voor de koffietafel? Doe inspiratie op met deze boekentips. Leuk voor jezelf, maar ook om cadeau te geven aan een andere fotografieliefhebber!

Rene de Haan - Mooi

MOOI - Rene de Haan

‘MOOI’ is het eerste fotoboek van fotograaf Rene de Haan die al meer dan 25 jaar in het vak zit. Rene de Haan werkt voor veel opdrachtgevers en fotografeerde veel voor Playboy. Hij koos er echter voor om in dit boek alleen zijn sterkste foto’s op te nemen die hij maakte als vrij werk. Het betreft geen commercieel werk, benadrukt hij: ‘maar werk dat mij persoonlijk aan het hart ligt.’ Zijn modellen die hij het liefst in natuurlijk licht fotografeert zijn veelal naakt, maar erotisch wil de fotograaf het niet noemen. ‘Erotiek is bijna bijzaak’, vertelt hij. ‘Het zijn eerder portretten. Soms lief, soms ingetogen,soms uitbundig, soms vrolijk, maar ontwapenend. En boven alles: ontzettend... mooi.’ Hoewel in het boek vrouwelijke naakten de boventoon voeren, krijgt glamour geen plaats en doet Rene maar zelden een beroep op Photoshop. Het resultaat zijn pure, natuurlijke beelden van onopgesmukte vrouwen die plaatsnemen op een verlaten strand, een hotelkamer of eiland.

Auteur: Rene de Haan
Bestellen: www.renedehaan.com/mooi
Prijs: € 38,95 incl verzendkosten


Focus op fotografie - De magie van de kleine flitserFocus op Fotografie - De magie van de kleine flitser

In digifoto Starter 3.2014 schrijven we over het instellen van je flitser. Er is echter zoveel over te vertellen dat je gemakkelijk een boek kunt vullen met alle mogelijkheden. Dat deed Frank Doorhof, met dit boek als resultaat. Wil je weten wat zo’n flitser voor je kan betekenen en wat je er allemaal mee kan doen? Dan is dit hét perfecte boek voor jou. Het maakt niet uit of je al langer werkt met reportageflitsers of er net mee begint; dit boek staat boordevol tips en voorbeelden om het maximale uit je flitser te halen. Het boek behandelt verschillende onderwerpen, van lichtmeting tot algemene flitstechnieken, flitsinstellingen en lichtmanipulatie. Frank Doorhof voorziet je bij elk onderwerp van uitleg en duidelijke illustraties om het voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk te maken. Werk je veel met (reportage)flitsers of wil je er meer uit halen, dan mag je dit boek niet links laten liggen.

Auteur: Frank Doornhof
ISBN: 9789059405943
Bestellen: www.vanduurenmedia.nl
Prijs: € 29,95


Basisgids Adobe Photoshop ElementsBasisgids Adobe Photoshop Elements

Net als zijn grote broer Photoshop, is Photoshop Elements niet in één dag onder de knie te krijgen. Er zit bovendien meer potentie in het programma dan dat je wellicht denkt. De ‘Basisgids Adobe Photoshop Elements’ is geschreven voor gebruikers van Photoshop Elements 11 of 12 en legt stap voor stap uit wat er allemaal mogelijk is in deze software. Heb je nog geen of weinig ervaring met fotobewerking dan is deze basisgids een uitstekend uitgangspunt. Het boek leert je alles over het importeren van foto’s, beheren, bewerken, retoucheren en het maken van fotoalbums, wenskaarten of presentaties. Bij alle bewerkingen is duidelijk aangegeven welke handelingen je moet uitvoeren. Het blijft niet alleen bij de basis, ook geavanceerde bewerkingen met selecties en lagen en bijzondere effecten waarmee je foto’s compleet kunt omtoveren komen aan bod. Met dit boek heeft Photoshop Elements voor jou geen geheimen meer.

Auteur: Studio Visual Steps
ISBN: 9789059053182
Bestellen: www.visualsteps.nl/adobephotoshop
Prijs: € 24,95


Ontdek fotograferen en filmen met ipad iphone en macOntdek fotograferen en filmen met iPad, iPhone en Mac

Dit boek staat vol handige tips voor het maken van foto’s en video’s met je iPhone of iPad, en legt je alles uit over het bewerken van de resultaten op de Mac met behulp van programma’s als iMovie en iPhoto.

Auteur: Ulco Schuurmans
ISBN: 9789059405837
Bestellen: www.vanduurenmedia.nl
Prijs: € 22,50

 

 


Focus op fotografie - Macro- en natuurfotografieFocus op Fotografie - Macro- en natuurfotografie

Heb je je altijd al willen verdiepen in de wondere wereld van macrofotografie? Dit boek legt je in heldere tekst, bijgestaan door fraaie foto’s, alles uit over wat je nodig hebt en hoe je in de praktijk te werk gaat.

Auteur: Pieter Dhaeze
ISBN: 9789059407473
Bestellen: www.vanduurenmedia.nl
Prijs: € 29,95
  


Amsterdam! - Ed van der ElskenAmsterdam! - Ed van der Elsken

Ed van der Elsken (1925 - 1990) is een van de bekendste Nederlandse fotografen, hij bracht ruim twintig fotoboeken uit. Dit is een heruitgave van zijn boek ‘Amsterdam!’ (1979), met foto’s gemaakt tussen 1947 en 1970. Speciaal voor deze uitvoering zijn er nieuwe scans gemaakt van driehonderd originele negatieven, waardoor de foto’s er mooier uitzien dan ooit.

ISBN: 9789059373792
Bestellen: www.lubberhuizen.nl
Prijs: € 39,95


De Wadden Nergens ter wereld

Nergens anders ter wereld vind je een landschap dat gelijk is aan de Wadden, de kuststrook die zich uitstrekt van Den Helder tot het Deense Esbjerg. De prachtige foto’s in dit 204 pagina’s tellende fotoboek tonen alle aspecten van het gebied: strand, duinen, het wad, dieren en menselijke sporen.

Auteur: Toon Fey
ISBN: 9789055947799
Bestellen: www.scriptum.nl
Prijs: € 29,95


Straatfotografie - Over gedrag en wat er magStraatfotografie - Over gedrag en wat er mag

Bij de FotografenFederatie komen veelvragen binnen over praktische zaken waar fotografen tegenaan lopen bij het beoefenen van straatfotografie. Dit handige zakboekje dat makkelijk in je binnenzak of cameratas past, staat vol handige informatie en adviezen over fotograferen in de openbare ruimte.

Auteur: FotografenFederatie
Bestellen: www.cameraNU.nl
Prijs: € 15,-

 

 


Ontdek Lightroom 5Ontdek Lightroom 5

Lightroom is een geavanceerd programma van Adobe om je foto’s mee te bewerken en te categoriseren. De mogelijkheden van het pakket zijn zeer uitgebreid, dit cursusboek helpt je op weg en zorgt dat je het maximale uit Lightroom 5 haalt.

Auteur: Pieter Dhaeze, Hans Frederiks
ISBN: 9789059407503
Bestellen: www.vanduurenmedia.nl
Prijs: € 22,50

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua