Bliksem bij 7000 fps

Bliksem bij 7000 fps

Nadja Geskus 874
Professor Ningyu Liu legde tijdens een storm in Florida de bliksem vast met 7000 fps. De beelden geven een goed beeld van hoe de bliksem zich ontwikkelt.

Bliksem is een bekend natuurfenomeen wat vaak wordt vastgelegd door fotografen met een wat langere sluitertijd. De bliksem wordt hierdoor een lang uitgerekt voorwerp wat door de donkere lucht snijdt. De kleine details van de bliksem ziet een menselijk oog niet. Voor ons is het puur een enorme lichtflits, waaruit we soms wel een vorm kunnen onderscheiden.

Professor Ningyu Liu, van het Florida Institue of Geospace Physics Laboratory Technology, filmed de bliksem met 7000 frames per seconde. Hij gebruikte een speciale camera om een storm te filmen die zich voordeed op 20 mei in Melbourne, Florida.

Exploderende bliksem

Het resultaat is een 45-seconde durende video, waarin je bliksemschichten ziet die door de donkere lucht kruipen en zichzelf langzaam verder uitbreiden. Je ziet duidelijk hoe de bliksem zichzelf vertakt. En aan het einde van de bliksem lijkt het haast te exploderen in een zeer korte tijd. De afspeelsnelheid is het equivalent van 700 frames per seconde, dus elke 10 seconden in de video toont ongeveer 1 seconde in real time.

 

 

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja