Bubble Nebula

Bijzondere bubble-foto van NASA

Jasper van Bladel 300
De NASA trakteert ons regelmatig op prachtige foto's, want het heelal is vaak adembenemend mooi. Bijvoorbeeld deze foto, van de Bubble Nebula.

De Hubble ruimtetelescoop was vorig jaar 26 jaar in de ruimte en NASA greep dat jubileum aan om een schitterende foto te delen. Op de foto zien we een door een ster uitgespuwde gasbubbel, die nu de naam: Bubble Nebula draagt. De ster waar deze bubbel vandaan komt is 45 keer groter dan de zon, enorm dus. De bubbel zelf moet natuurlijk ook een flink formaat hebben, dat kan niet anders. Maar nog indrukwekkender dan de grootte van de bubbel, is de schoonheid van de foto. De kleuren, helderheid en compositie zijn echt bijzonder fraai.

3,5 uur

Om deze foto te maken is een sluitertijd gebruikt van 3,5 uur, waarbij verschillende kleurenfilters gebruikt werden om de verschillende kleuren in het eindresultaat te bereiken. Die kleuren zijn er overigens niet alleen voor de lol, ze laten ook zien uit welke elementen het heelal bestaat. Blauw is zuurstof, groen is waterstof en rood is stikstof.

Overigens, op de website van NASA is de foto als volledig tiff-bestand te downloaden. De foto is maarliefst 95 mb