Betere portretten tijdens het gouden uur (video)

Betere portretten tijdens het gouden uur (video)

Senta Bemelman 505
Het gouden uur is niet alleen een prachtig moment voor landschapsfotografie. Je kunt op dit tijdstip ook mooie portretten schieten. Met deze tutorial leer je precies hoe je dit doet.

Bij portretfotografie is, net als bij andere takken in de fotografie, de belichting een belangrijk element. Maak gebruik van het natuurlijke licht voor prachtige resultaten!

Primaire lichtbron

Gebruik de zon als primaire lichtbron. Wanneer dit direct in het gezicht van je model schijnt, krijg je geknepen of dichte ogen. Laat je model schuin of volledig omlaag kijken om dit te voorkomen. Ook het gebruik van een zonnebril kan een goed hulpmiddel zijn. Wil je toch dat het model met de ogen open op de foto staat, dan kun je het model de ogen tijdelijk laten sluiten en vervolgens aftellen. Laat daarna kort je model de ogen openen en schiet snel enkele foto’s. Op deze manier verklein je de kans op geknepen ogen.

Achtergrond

Je kunt het natuurlijke zonlicht ook in de achtergrond van je foto terug laten komen. Fotografeer tegen het licht in en zie hoe eventuele lensflares het beeld sieren. Dit levert een dromerig en zacht portret op. Omdat tijdens het gouden uur de zon minder sterk is dan midden op de dag zal dit beter terugkomen in je foto.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta