Betere portretfoto’s maken in het bos

Betere portretfoto’s maken in het bos

Senta Bemelman 1670
Als je graag buiten fotografeert dan kan een bos de perfecte locatie voor een fotoshoot zijn. Leer nu hoe jij betere portretfoto’s maakt in een bosrijke omgeving.

Fotograaf James Paterson geeft tips over hoe jij betere portretfoto’s in het bos maakt. Volgens hem is het fotograferen lastig omdat je een overvloed aan details kan krijgen op je foto’s. De oplossing is om een simpele scene te kiezen waarin het oog naar je onderwerp getrokken wordt.
Probeer bijvoorbeeld om met een klein diafragmagetal te fotograferen. Hierdoor wordt de achtergrond flink scherp en vervagen objecten op de voorgrond. Dan leiden die elementen de aandacht niet af van je onderwerp. Lees hieronder nog een paar handige tips van James.

Gebruik een natuurlijk frame
Wat goed werkt bij een portretfoto is als je natuurlijke elementen, zoals de takken van een boom, gebruikt als framing voor je onderwerp. Een frame binnen het frame van je camera dus! Een gat in een heg kan bijvoorbeeld ook een leuk resultaat opleveren als je model zijn of haar hoofd hierdoorheen steekt.

Kleurcoördinatie
Speel met de kleuren op je foto. Dit kun je doen door je locatie of door kleding en visagie. Zoek contrasterende kleuren, zodat je onderwerp niet opgaat in de omgeving. Zet jij je model bijvoorbeeld tussen felgroene bladeren? Kies dan voor een vest of top met een oranje of rode kleur. Dit zijn complementaire kleuren. De mix van koude (blauw, groen, bruin) en warme kleuren kan rust in je foto creëren.

Zwart-witdenken
Om te voorkomen dat je foto’s te druk zijn kun je zoeken naar grijspatronen. Door elementen te vinden, die goed werken op zwart-witfoto’s kun je elementen binnen je frame ordenen. Als je in zwart-wit denkt, dan versimpel je wat je voor je ziet, omdat je niet afgeleid raakt door de kleuren. 

Vind een dramatische hoek
Kies voor een extra laag of hoog standpunt. Het perspectief kan, met een goede positie van je onderwerp, je foto interessant en opvallend maken.

 
Foto's © James Paterson

Wil je voor je fotoshoot nog even tips over sluitertijd, diafragma en ISO? Lees dan even deze snelcursus.  Meer tips van James Paterson lees je hier

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta