Betere panoramafoto’s maken binnen 2 minuten

Betere panoramafoto’s maken binnen 2 minuten

Senta Bemelman 395
Een panoramafoto maken klinkt misschien als een moeilijke klus. Met deze handige tutorial ben je binnen twee minuten al wijzer.

Voor panoramafoto’s gebruik je als fotograaf meestal een groothoeklens. Maar soms is de hoek van je lens niet groot genoeg om een panoramafoto te maken. Dan kun je het op een andere manier aanpakken. Plak bijvoorbeeld diverse foto’s aan elkaar voor een mooi panorama-effect.

Opletten

Wanneer je meerdere foto’s maakt, is het belangrijk dat iedere foto met dezelfde brandpuntafstand, sluitertijd, ISO-waarde en hetzelfde diafragma worden gemaakt. Als je voor iedere foto andere instellingen gebruikt, zie je dit vaak terug wanneer je de foto’s samenvoegt.

Tijdens het fotograferen kun je ervoor kiezen om je camera horizontaal of verticaal te houden. Een voordeel van verticaal fotograferen is dat je meer van de onder en bovenkant van het onderwerp mee krijgt op de foto. Met horizontale foto’s ben je echter sneller klaar met het fotograferen, omdat je minder foto’s hoeft te schieten.

Overlap

Zorg dat alle foto’s ongeveer voor een derde bestaan uit  het voorgaande beeld dat je fotografeert. Hierdoor krijg je een natuurlijke overloop.

Tips

Verander tijdens het fotograferen je vinger in een statief. Houd je wijsvinger onder je lens en roteer je camera tijdens het maken van de verschillende foto’s alsof deze aan je vinger vast zit. Hierdoor fotografeer je vanuit hetzelfde punt. In de onderstaande tutorial zie je hoe je binnen twee minuten betere panoramafoto’s maakt.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta