Betere foto’s om je huis te verkopen

Betere foto’s om je huis te verkopen

Fokelien Broekstra 246
Een goede fotoreportage van je huis is onmisbaar als je een huis wil verkopen. Steeds meer makelaars bieden in een verkooppakket daarom ook de mogelijkheid voor een fotoreportage. Mocht je hier geen geld aan uit willen geven, dan kun je hier lezen waar je op moet letten als je de foto’s maakt.

Zorg voor weinig afleiding

Het is belangrijk dat je weinig afleiding in je ruimte hebt. Zorg er ten eerste voor dat je huis schoon en stofvrij is. Het huis moet er uitzien alsof er niemand leeft. Zorg dat er geen schoenen onder de tafel liggen, geen sporen van vuile vaat in de keuken staat, geen handdoeken hangen die eigenlijk niet passen, geen huisdieren door het huis, etc. Er moet een foto gemaakt worden van de ruimte, geen verslag van het leven van de huidige bewoners.

Helder en lichte uitstraling

Voor geïnteresseerden in het huis, is het belangrijk dat de foto licht en helder zijn. Als je een huis hebt met ramen, heb je de kans dat dit deel van de foto vreselijk uitgebeten is. Als je het raam goed belicht is je interieur te donker en andersom is je raam overbelicht. Om het probleem te verhelpen, kan je ervoor kiezen flitsers te gebruiken. Mocht je niet met flitsers willen werken dan kun je kiezen voor HDR. Sommige huishoudens hebben een hele donkere inrichting. Zorg er voor dat de inrichting goed belicht is. Als je van een statief fotografeert is het mogelijk ook nog een foto te maken van het raam dat wat minder overbelicht is. Als je dit goed samenvoegt heb je ook een perfecte foto.

Hou lijnen recht

Probeer de camera recht te houden, niet voorover te kantelen of achterover. Door je camera 100 procent recht te houden vallen je lijnen niet voor of achterover. Hierdoor voorkom je misvormingen in je foto. Denk je, er mist nu informatie in de foto? Verander dan je standpunt, zak met je statief naar beneden, doe een stap naar achter etc. Zorg er ook voor dat muren en ramen recht blijven.

Gebruik een groothoek-lens

Voor een interieurfoto is een lens van 24mm of lager aan te raden, de ruimtes zijn vaak klein waarin je fotografeert, alles moet wel goed in beeld komen. Check altijd of er geen vervormingen in de foto zichtbaar zijn.

Vermijd kleurzwemen

Zorg dat de witbalans goed staat ingesteld. Wit moet echt wit zijn. Er mogen geen gekke gele delen in je foto zichtbaar zijn. Zorg er daarom voor dat je witbalans goed staat ingesteld. Heb je temaken met twee verschillende lichttemperaturen. Kies er dan voor om 2 foto's te maken, of de foto zo natuurgetrouw mogelijk te laten lijken.

Gaat het jou lukken een mooie interieur foto te maken? Waar let jij op bij een foto van een huis? 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien