Betere composities met Camera51

Jooshua Franssen 1576
Compositie tips krijgen terwijl je met je smartphone fotografeert? Dat kan! Er is een nieuwe app beschikbaar voor Android die je daarbij helpt: Camera51. De nieuwe camera-app analyseert wat je wilt fotograferen en geeft je advies hoe je de foto moet maken voor een betere compositie.

Vergeleken met de gemiddelde camera-app is Camera51 verfrissend. De nieuwste camera-apps die verschijnen, zijn vaak een 13-in-een-dozijn verhaal: er is weinig vernieuwends, komen allemaal met filters en tegenwoordig is je camera handmatig instellen een must. Camera51 doet dat dus niet. De applicatie bepaalt zelf de belichting en witbalans, maar geeft je een suggestie hoe je het beste de foto composeert en kadert.

Algoritmes

De app analyseert doormiddel van algoritmes wat je wilt fotograferen en herkent bepaalde voorwerpen, zoals gezichten, vormen, lijnen en andere criteria. Op basis van je onderwerp geeft de app een suggestie voor de beste compositie, gebaseerd op enkele traditionele compositieregels, zoals de 'Rule of Thirds'. Dit wordt allemaal in real-time berekend. Vink je in het optiemenu 'Multi Object Selection' aan, dan kun je tot drie voorwerpen selecteren die je in je compositie wilt hebben. De app geeft dan aan wat, volgens de applicatie, de beste compositie is om de foto te maken.


Voor een betere compositie geeft Camera51 aan dat we onze foto meer naar rechts en onder moeten maken.

Simpel

De applicatie geeft compositie suggesties voor zowel de camera aan de voorkant als de achterkant, alleen niet voor video's. Camera51 heeft een gemakkelijke layout en is snel en simpel te gebruiken. Hoe je de beste compositie kiest, wordt zeer duidelijk weergegeven en is makkelijk te begrijpen. Een vakje op je beeldscherm geeft aan welke kant je op moet bewegen voor de 'juiste compositie'. Of het daadwerkelijk de beste compositie is, blijft natuurlijk subjectief.

Android

De app is momenteel alleen beschikbaar voor Android, maar een iOS versie zou in ontwikkeling zijn. Android gebruikers kunnen de app in elk geval zonder problemen uitproberen: de app is volledig gratis te downloaden in de Google Playstore.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua