Beter fotograferen: omarm het onverwachte

Beter fotograferen: omarm het onverwachte

Senta Bemelman 558
Als fotograaf krijg je altijd te kampen met onverwachte situaties. Hoe goed je ook voorbereid bent, er komen altijd momenten tijdens een fotoshoot die je niet verwacht. Leer nu hoe je het onverwachte omarmt en betere foto’s schiet.

Je hebt een fotoshoot op locatie en de styling in tot in de puntjes verzorgd. Ineens breekt de hemel open tijdens het fotograferen en moet je snel een oplossing bedenken, voordat je model verandert in een verzopen kat. Herkenbaar? Iedere fotograaf heeft wel eens een vergelijkbare situatie meegemaakt.

Onverwacht

Er zijn talloze voorbeelden te noemen op het gebied van onverwachte situaties. Chris Tennant geeft advies hoe jij het beste met dit soort situaties omgaat. Soms kan een verrassend moment een mooie foto opleveren. Zoals bij deze newborn fotoshoot waar ineens een hertje opdook.

Werk met de omstandigheden

Begint het opeens hard te regenen of waaien, geen paniek! Neem op locatie altijd een inklapbare paraplu (of twee) mee. Mocht het ineens regenen, dan kan je model schuilen onder de paraplu, of kun jij jouw camera droog houden. Zoek een overdekt plekje, zoals een portiek of een tramhalte. Check ook altijd buienradar, net voordat je op pad gaat. In de meeste gevallen zijn dit soort websites en apps accuraat over het weer in jouw omgeving.


Harm Middelbosch

Je kan ook een regenbui als rustmoment gebruiken. Duik een café in en bekijk de foto’s die je tot nu toe hebt. Geduld loont en waarschijnlijk komen er mooie fotomomenten als je even wacht.

Fotografeer zonder verwachtingen

Je wilt natuurlijk een fotoshoot zo goed mogelijk voorbereiden en daardoor vasthouden aan concepten die je in je hoofd hebt. Maar dit werkt je tegen als je aan het fotograferen bent en een onverwachte situatie ontstaat. Probeer je verwachtingen los te laten, hierdoor sta je open voor nieuwe ideëen. Dit levert ook minder frustratie op als het gewenste fotografiemoment niet voor komt.

Verander je hoek

Kijk naar de omgeving en probeer van hoek te veranderen wanneer je vastloopt bij een onverwacht moment. Door je totaalshot af te wisselen met een close-up kun je inspiratie opdoen, waardoor je niet uit het veld wordt geslagen. Probeer altijd foto’s te schieten, ook al zijn deze niet perfect, doordat je blijft fotograferen is de kans op een goede foto groter.


Hoe ga jij met onverwachte momenten om?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van GerdaH

Klopt helemaal dat „omarm het onverwachte.” Zo maakte ik eens een bruidsreportage in een park. Toen kwam er onverwacht een agent op motor aanrijden. Ik heb de agent „aangehouden” en gevraagd of de bruid achterop mocht en dat hij dan langzaam weg zou rijden en de bruidegom er achteraan zou „rennen.” Zo geschiedde: de bruidegom rende met uitgestrekte armen richting bruid achter de motor aan. Heeft mooie fotoscenes opgeleverd voor het trouwalbum.