Bescherm je sensor tegen stof en viezigheid

Bescherm je sensor tegen stof en viezigheid

Senta Bemelman 714
Donkere vlekken op je foto's zijn een doorn in het oog. Stof en viezigheid op de sensor tasten de focus van jouw camera aan en zorgen ervoor dat de foto's niet optimaal zijn. Lees nu hoe je voorkomt dat je sensor vies wordt.
Een vieze sensor herken je meestal door lichte en donkere stipen op foto's. Op iedere foto, zie je stippen op dezelfde plek. Maar hoe voorkom je dit fenomeen?

Verwissel je lens met beleid

Wanneer je van lens wisselt, stel je de sensor bloot aan stof en vuildeeltjes. Verwissel je lens het liefst niet op een riskante plek waar bijvoorbeeld veel wind of water aanwezig is. Kies liever één lens en blijf hierbij. Mocht je toch willen afwisselen, zorg dan dat je camera altijd uitstaat tijdens de wisseltruc. Wanneer het apparaat aan staat, kan door de elektriciteit stof als een magneet aangetrokken worden door de sensor. 

Houd tijdens het verwisselen ook je body naar beneden gericht. Je hebt de neiging om de body naar je toe te houden, zodat je ziet wat je precies doet. Maar hiermee riskeer je dat stof op je sensor valt. 

Zo kort mogelijk

Nog een tip om je sensor schoon te houden, is door zo kort mogelijk je body en lens van elkaar te scheiden. Leg een nieuwe lens klaar zodat je sensor een minimale periode blootgelegd wordt aan viezigheid in de omgeving. 

Maak je sensor regelmatig schoon

Zorg dat je sensor regelmatig een schoonmaakbeurt krijgt, zodat het stof zich niet ophoopt Lees hier hoe je dat precies doet. En leer stof op de sensor herkennen.  

 
 
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta