Belichting voor een lekkerdere foto

Simone Swinkels 344
Foodfotografie is veel moeilijker dan de meeste mensen denken. Je moet het eten zo lekker mogelijk laten lijken, maar dat is niet altijd makkelijk. Dit moet je doen om in ieders geval je belichting op orde te hebben.

Zon

Als je met studiolicht werkt, moet je proberen om het zo naturel mogelijk te houden. Probeer tegen het gewone daglicht aan te zitten. Houd er rekening mee dat je altijd een lamp als hoofdlicht ingesteld moet hebben. Deze lamp moet je op dat moment even zien als de zon. Deze wil je meestal niet pal voor het gerecht zetten, maar meer schuin er achter. Daarna kan je nog kiezen of je belichting wil voor s'ochtends, s'middags of s'avonds. Kijk goed naar de stand van de zon en ga dan experimenteren met je lamp. Wil je dat het s'avonds is? Zet je lamp dan lager en zachter.

Schaduw

Een enorme schaduw op het gerecht hebben, is niet bepaald aantrekkelijk op de foto. Probeer om overal wel iets van licht te hebben. Natuurlijk moet je wel wat schaduw hebben, maar probeer het zo subtiel mogelijk te houden. Gebruik in sommige gevallen een reflectiescherm in plaats van een lamp. 

Kleur

Je moet ook rekening houden met de kleuren. Kijk uit dat er niet iets onnatuurlijks weerkaatst en een gloed geeft over de foto. Je wilt natuurlijk dat het zo naturel mogelijk blijft. Blauw is geen natuurlijke kleur, dus probeer dit weg te houden bij je eten. Soms kan blauw juist een mooie rol spelen. Een blauwe theedoek bij een gerecht kan mooi zijn. 


Hieronder nog een video waar het kort is uitgelegd:

 

 

afbeelding van Simone Swinkels

Simone Swinkels | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Simone