3 basiselementen om te onthouden als beginnend fotograaf

Belichting: 3 basiselementen om te onthouden als beginnend fotograaf

Senta Bemelman 746
In de fotografie wordt je overspoeld met ingewikkelde termen zoals: scherptediepte, histogram of brandpuntafstand. Wanneer je net begint zijn er maar drie termen die je dient te onthouden. Dat zijn: diafragma, sluitertijd en ISO. Leer alles wat je hierover moet weten.

Beginnen met fotografie is erg lastig, omdat je vaak niet weet waar je moet beginnen. Online zijn veel teksten, e-books en video’s te vinden waarin diverse onderdelen van de fotografie aan bod komen. Wij beginnen met een van de belangrijkste onderdelen van de fotografie: de belichting.

Belichtingsdriehoek

Als je een foto maakt, is de belichting een van de belangrijkste zaken waar je mee te maken krijgt. Dit is een belangrijke hoeksteen van de fotografie. Om een goede belichting te krijgen, maak je gebruik van de belichtingsdriehoek, die bestaat uit drie basiselementen: diafragma, sluitertijd en ISO.

Met het diafragma bepaal je hoeveel lens er op de sensor van jouw camera terecht komt en hoeveel licht dus aanwezig is in je foto. Met de sluitertijd bepaal je hoe lang de sensor wordt blootgesteld aan het licht dat via het diafragma wordt doorgelaten. Vervolgens kun je de ISO-waarde gebruiken om licht te versterken in de gemaakte foto’s.

Videotutorial

De drie elementen die bij de belichtingsdriehoek horen staan met elkaar in verband. In de onderstaande videotutorial zie je precies hoe je alle drie de elementen samen gebruikt voor een goede belichting.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta