Begrijp het Lightroom Adjustments panel

Begrijp het Lightroom Adjustments panel

Nadja Geskus 1125
Lightroom kan een intimiderend en lastig programma lijken. Er is veel mogelijk in het programma. Zo heb je bijvoorbeeld het Adjustments panel. Hiermee kun je je foto’s naar een hoger niveau tillen, mits je deze natuurlijk goed leert te gebruiken!

Wat is het Adjustments panel?

Bij het Basic paneel kun je algemene instellingen aanpassen op een foto, zoals; witbalans, tint, etc. Het Adjustments panel geeft meer mogelijkheden om te spelen met selectieve kleur wijzigingen.

Categorieën

Een korte uitleg over de drie belangrijkste categorieën: HSL (hue, saturation, luminance), Color en B & W (black & white).

HSL: Hiermee kun je de hue (tint), saturation (verzadiging) en luminance aanpassen van de belangrijkste kleuren die deel uitmaken van een foto (rood, oranje, geel, groen, aqua, blauw, paars, en Magenta).
Kleur: Dit is in wezen hetzelfde als de HSL-paneel, maar de opties zijn toegepast op specifieke kleuren en specifieke aanpassingen binnen die kleuren.
B & W: Dit is de meest krachtige tool om je foto’s om te zetten in zwart/wit, maar de tool wordt vaak verkeerd begrepen.

Hue

Bij de optie Hue (tint) heb je de mogelijkheid om specifieke kleuren als rood, groen, etc, voor het hele beeld aan te passen. Zo kun je bij een natuurfoto de groentinten meer groen maken in plaats van geelachtig, allemaal gemakkelijk met een klik op de muisknop. Het meest effectieve is het wanneer je dit subtiel toepast. Ga je dit te overdreven toepassen, ziet het er gelijk veel te bewerkt uit. Vooral wanneer je werkt met portretten.

Begrijp het Lightroom Adjustments panel

Saturation en luminance

Saturation (verzadiging) en Luminance werken bijna hetzelfde. Je schuift of voert nummers in om te bepalen hoeveel kleur je aanwezig wilt hebben of wat de helderheid van de kleur is.

Kleur

Het tabblad kleur lijkt erg veel op HSL. Je kunt dezelfde opties aanpassen, maar het verschil zit hem in hoe alles wordt toegepast. Je kunt namelijk de HSL toepassen op een individuele kleur. Zo kun je gemakkelijk een storende kleur in het beeld aanpassen, een kleur meer laten opvallen of het beeld meer één geheel maken.

B & W

Het tabblad B & W zorgt vaak voor wat verwarring. Het maakt je beeld namelijk zwart/wit, maar je kunt wel elke kleur afzonderlijk nog aanpassen. In feite zet je het beeld om in een grijsversie van de kleurenversie. Vervolgens kun je alle kleuren afzonderlijk aanpassen om het gewenste beeld te krijgen.

Begrijp het Lightroom Adjustments panel

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van jose g.

mooi gekopieerd