Beginnerstips voor macrofotografen

Beginnerstips voor macrofotografen

Senta Bemelman 1025
Kom dichtbij je onderwerp en ga in de weer met macrofotografie. Leer meer over dit genre en hoe je hiermee begint als fotograaf.

Bij macrofotografie breng je onderwerpen van heel dichtbij in beeld. Bekende fotografie-onderwerpen zijn bloemen en insecten. De kracht van macrofotografie schuilt in de details. Scherpte en focus zijn daarom erg belangrijk bij dit type fotografie.

Scherptediepte

De scherpte van je plaat krijg je onder andere door goed scherp te stellen. Begin met automatisch scherpstellen wanneer je net met macrofotografie begint, maar ga ook handmatig scherpstellen. Vaak heeft de autofocus moeite met scherpstellen omdat je heel dicht op het onderwerp zit. Daarnaast krijg je ook te maken met scherptediepte. Dit bepaalt in hoeverre de voor-en achtergrond scherp in beeld komen. Bij veel scherptediepte zijn beide onderdelen scherp in beeld, terwijl bij weinig scherptediepte de achtergrond onscherp is. Bij het bepalen van de scherptediepte spelen drie factoren mee: diafragma, brandpuntafstand en de afstand. Lees hier hoe dit precies werkt.

Video

In de onderstaande video wordt in rap tempo uitgelegd waar je als beginnend macrofotograaf mee te maken krijgt.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta