Beginnersfouten die elke startende fotograaf maakt

Beginnersfouten die elke startende fotograaf maakt

Aäron Nasarany 502
Als je net begint met fotografie, is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je de camera niet door en door kent. Talloze knoppen met elk hun eigen functie. Voor de startende fotograaf is het een uitdaging om je te verdiepen. Dit gaat niet zonder slag of stoot, deze fouten worden het vaakst gemaakt.

Midden op de dag fotograferen als landschapsfotograaf

Het gouden en blauwe uur zijn de perfecte tijden om als landschapsfotograaf op pad te gaan. Als je net begint met fotografie, dan sta je te popelen en kun je wellicht midden op de dag op pad gaan. Midden op de dag fotograferen heeft echter zijn nadelen. Harde schaduwen en ontzettend veel contrast.

Teveel aandachtspunten voor de kijker

Als je net begint met fotografie, dan fotografeer je in principe wat los en vastzit. In principe is dat niet erg, zolang je maar blijft ontwikkelen. Probeer daarom een visueel pad te creëeren voor de kijker. Als de kijker niet weet waar hij/zij naar moet kijken, dan heb je teveel aandachtspunten. Probeer de focus te leggen op het onderwerp zoals een bloem, atleet, portret of een persoon. Maak bijvoorbeeld gebruik van lijnen, waardoor je uitkomt op het onderwerp.

Geen statief voor nachtfotografie

Beginnen met fotografie kan een behoorlijke investering zijn. Je kunt er voor kiezen om een statief achterwege te laten. Een statief is onmisbaar bij nachtfotografie en als je fotografeert met een lange sluitertijd. Het is haast onmogelijk om de camera vast te houden met een sluitertijd van vier seconden terwijl je hoopt op een haarscherpe foto.

Schieten in JPEG

Een van de meest gemaakte fouten is wel het schieten in JPEG-formaat als je een foto wil nabewerken. Bij het formaat JPEG zitten alle bestanden ingebakken en kun je weinig aan het beeld veranderen zonder schade aan te richten, terwijl je bij RAW juist nog de mogelijkheid hebt om details aan te passen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld details terughalen, waardoor jouw foto sterker wordt. Denk dus na of je een foto wil nabewerken en maak een bewuste keus van het formaat foto waarin je schiet. 

Wat is jouw belangrijkste beginnersfout waarvan je geleerd hebt? 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron