Basisprincipes voor een mooi portret

Basisprincipes voor een mooi portret

Senta Bemelman 927
Portretfotografie is een populaire tak van de fotografie. Wil jij je hierin verdiepen? Bekijk de basisprincipes voor een mooi portret!

Als fotograaf kun jij je op gegeven moment specialiseren op een bepaald gebied. Het aanbod is ruim en je kunt kiezen uit diverse mogelijkheden zoals: sport-, macro-, portret- of landschapsfotografie. Ligt je hart bij portretfotografie en wil je hiermee beginnen, gebruik dan deze tips voor mooie foto’s!

Basis

Voor een goed begin is het belangrijk om bij de basis te beginnen. Dit komt neer op de basis van fotografie in het algemeen: de belichting. Je kunt op veel manieren jouw portret belichten. Daarbij gaat het niet alleen om het type licht dat je gebruikt, maar vooral hoe jouw camera het licht leest. Dit stel je in door middel van de belichtingsdriehoek. Hiermee leer je het verband tussen het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde kennen.

Zorg ervoor dat je genoeg licht op het gezicht hebt tijdens het fotograferen. Met natuurlijk licht heb je minder controle over hoe dit op jouw model schijnt. Je bent afhankelijk van de sterkte en richting van het zonlicht. Wanneer je een externe flitser gebruikt, krijg je meer controle over hoe en waar dit op het gezicht terecht komt. Door een softbox te gebruiken, voorkom je harde schaduwen in het gezicht door fel flitslicht.

Achtergrond

Naast de belichting is ook de achtergrond een belangrijke basis voor een mooi portret. Zorg voor een rustige achtergrond(kleur). Felle kleuren of veel zichtbare elementen kunnen jouw portret onoverzichtelijk maken en de aandacht van de kijker afleiden.

Houd de focus op de ogen en fotografeer eventueel met een klein diafragmagetal om een onscherpe achtergrond tot stand te brengen.

Bekijk ook deze video met aanvullende tips!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta