Basiscursus vakantiemomenten fotograferen

Basiscursus vakantiemomenten fotograferen

Redactie 976
De meivakantie is natuurlijk hét moment om met je camera op pad te gaan. Of je nou naar een heerlijk zonnig warm land gaat of in Nederland blijft, leuke vakantiemomenten kun je overal fotograferen. En met deze tips worden je foto's deze vakantie nog mooier!

Voorbereiden

Ga je naar het buitenland op vakantie? Check dan van tevoren via bijvoorbeeld Google Maps wat er allemaal in de buurt te zien en te bezoeken is. Ook kun je een reisgids kopen, daar staan vaak goede tips in, zoals leuke markten, evenementen of interessante plekjes die je kunt bezoeken. Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze wel eens en dat geldt ook zeker voor het maken van mooie vakantiefoto's. Blijf je in Nederland? Niet getreurd, ons land heeft ook genoeg prachtige plekken om te fotograferen. Vraag bij een VVV-kantoor wat er in een bepaalde plaats te beleven is of zoek naar interessante evenementen om te fotograferen.

Fotografeer een gebouw niet alleen van buiten

In bijna alle (buitenlandse) steden die je bezoekt, zijn er mooie gebouwen om te fotograferen. Vaak maak je een foto van de buitenkant, maar loop eens naar binnen en fotografeer de binnenkant. Dat kan mooie en interessante plaatjes opleveren. Kijk maar naar de foto van Cees Buitendijk. Hij maakte een foto van de Reichstagskuppel in Berlijn

Doorkijkje

Wil je een onderwerp op een andere manier fotograferen? Probeer dan het 'doorkijkje'. Fotografeer bijvoorbeeld door een gat in een muur of een stadspoort. Hierdoor krijgt je foto extra diepte en dat zorgt er vaak voor dat je foto mooier wordt dan wanneer je geen gebruik maakt van een doorkijkje. Chantal Logtenberg was in Barcelona en bezocht Casa Milà. Deze foto is erg mooi en interessant, omdat ze door een opening in de muur fotografeerde


Foto © Erik Bertels

Selfie

Een selfie mag niet ontbreken tijdens een vakantie, maar doe het op een andere manier. Maak een foto van iemand die een selfie maakt, net zoals Erik Bertels heeft gedaan. Het levert meteen een mooie plaat op, want je ziet niet alleen de making-off van een selfie, maar ook het prachtige landschap. Zo'n foto wil iedereen toch als profielfoto?

Het Gouden uur

Tijdens het eerste en het laatste uur zonlicht van de dag heb je het mooiste fotolicht. Daarom is een zonsop- of zonsondergang natuurlijk een prachtig moment om foto's te maken. Fotografeer niet tussen elf en twee uur, want het zonlicht is dan sfeerloos en zorgt onder meer voor harde schaduwen. Kun je niet op een ander tijdstip fotograferen? Zorg er dan voor dat je de fl its gebruikt om de harde schaduwen iets te verzachten. Wil je weten wanneer het licht het mooist is op jouw vakantiebestemming? Kijk dan bijvoorbeeld op golden-hour.com. Hilde Remerie had tijdens haar bezoek aan Ameland erg veel geluk, want de eerste avond dat ze er was, was er al een geweldige zonsondergang. Dit moest ze natuurlijk fotograferen


Foto © Hilde Remerie

Locals

Vaak doen mensen erg hun best om geen personen in het beeld te krijgen. Toch kan het een extra toevoeging zijn, vooral als je de lokale bevolking fotografeert. Zij kunnen bijvoorbeeld de sfeer van een land of stad goed laten zien. Bezoek daarom eens een lokale markt of loop door kleine woonwijkjes. Kijk goed om je heen, want je weet maar nooit welke mensen je allemaal tegenkomt. Femke Heutink, Pascal Alles en Jaco Verheul laten met hun foto's zien dat mensen op een foto juist een mooie plaat oplevert.


Foto © Femke Heutink 

Voorkom standaard toeristenfoto's

Ga je op vakantie naar Parijs, Londen of Barcelona? Zorg er dan voor dat je van de bezienswaardigheden niet dezelfde foto's maakt als alle andere toeristen. Doe je dat wel, dan zullen je foto's er waarschijnlijk hetzelfde uitzien als de foto's die je vrienden hebben gemaakt toen zij deze steden bezochten. Je wilt natuurlijk dat je foto's bewonderd worden en dat gaat je zeker niet lukken met standaard foto's van de Eiffeltoren. Let hier dus goed op. Je kunt bijvoorbeeld een gebouw, in plaats van het helemaal te fotograferen, ook voor een deel vastleggen. Of neem een ander standpunt in. Wees creatief en probeer op andere plaatsen te staan dan de rest van de toeristen. Het is een hele uitdaging om iets wat zoveel gefotografeerd is nog anders vast te leggen. Maar als het je uiteindelijk lukt, heb je natuurlijk wel een geweldige foto!

Landschap met voorgrondelement

Waar je ook heen gaat, overal kom je prachtige landschappen tegen die gefotografeerd moeten worden. In plaats van alleen maar bijvoorbeeld de bergen te fotograferen, kun je ook een voorgrondelement in je foto meenemen, zoals steentjes of een tak. Zo creëer je meer diepte in je foto. Kevin van de Merwe en Maxwell Linstra fotografeerden ook een landschap met een voorgrondelement.


Foto © Marjo Steffen

Kleurrijke details

Maak niet alleen overzichtsfoto's, maar leg ook eens details vast. Ga bijvoorbeeld op zoek naar kleuren, unieke details die de cultuur van het vakantieland weergeven of mooie patronen. Probeer te variëren tussen overzichtsfoto's en detailfoto's, zo kun je jouw vakantiebestemming op allerlei manieren vastleggen. Kijk goed om je heen en vergeet ook niet je fantasie te gebruiken. Marjo koos ervoor om een pauw op verschillende manieren te fotograferen. Deze detailfoto springt er tussen alle foto's die ze van dit dier maakte echt uit, dat komt ook mede door de prachtige kleuren.

Speel met lijnen

Lijnen kunnen rust aan een foto geven, maar ook beweging of kracht. Denk bijvoorbeeld aan horizontale of verticale lijnen, en lijnen die samenkomen in een punt. Het is aan de fotograaf om een goede compositie te kiezen om dit mooi tot zijn recht te laten komen. Niet alleen lijnen, maar ook bijvoorbeeld rondingen of vormen geven een bepaalde sfeer aan een foto. Dit zijn allemaal hulpmiddelen om het oog door de foto te leiden. Tedje van Gils en Meta Boer hebben goed gelet op de lijnen toen ze deze foto's maakten. Onze ogen worden door de lijnen goed door de foto geleid.

Neem de tijd

het gezegde en dat geldt ook voor het maken van vakantiefoto's. Soms maak je heel snel een foto, maar kom je er achteraf achter dat het resultaat niet scherp is, of dat er storende elementen in beeld staan. Daarom is het belangrijk dat je genoeg tijd neemt om de foto te maken. Je bezoekt de meeste vakantiebestemmingen maar één keer, dus daarom is het belangrijk om goede en mooie foto's te maken. Plan bijvoorbeeld een fotodag in, zodat je rustig alles kunt fotograferen wat je maar wilt.

Op zoek naar iets anders

Ook op vakantie is het leuk om te experimenteren met de instellingen van je camera. Dat deed Natasja Juist ook. Ze maakte een foto van een waterval en koos voor een lange sluitertijd. Je ziet niet meteen dat deze foto in Oostenrijk is gemaakt, maar je hebt wel een speciale foto én geoefend met de instellingen. Probeer dus niet alleen foto's te maken van de 'standaard' bezienswaardigheden, maar ga ook op zoek naar andere interessante dingen die je kunt fotograferen en waarbij je lekker kunt experimenteren. Daarvoor hoef je ook niet per se het land uit, dus ook tijdens je ontspanvakantie in eigen land kun je lekker aan de slag met fotograferen.

Coverfoto

Wil je een fotoalbum maken? Dan moet de foto op de voorkant natuurlijk meteen de aandacht trekken. Bedenk daarom op basis van je vakantiebestemming een originele foto die je kunt gebruiken als coverfoto. Ga tijdens je vakantie op zoek naar het plaatje dat je in gedachten hebt. Zo daag je jezelf uit om daadwerkelijk de foto te maken die je in gedachten had. Laat je creativiteit de vrije loop!

Digifoto Starter 2. 2015

Deze basiscursus komt uit digifoto Starter 2.2015 en is geschreven door Joni Hendrix.  Je kunt deze editie (of andere voorgaande nummers) los bestellen voor €7,95 incl. verzendkosten (Nederland).

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie