Basiscursus: Sfeer creëren in je foto's

Basiscursus: Sfeer creëren in je foto's

Heather 2717
Een donkere locatie, een mysterieuze lichtval en een onherkenbaar gezicht. Dit zijn een aantal kenmerken die sfeer aan je foto's toevoegen. Door sfeer in je foto's te brengen, roep je emoties op bij de kijker. Als fotograaf kan je een sfeer creëren door te denken aan simpele details. We geven een aantal voorbeelden.

Om een sfeer te creëren in je foto moet je met name denken aan het licht, de kleuren en de locatie. Als je met mensen in je foto werkt, houd je rekening met de houding en gezichtsuitdrukking. In deze korte basiscursus maak je kennis met een aantal sferen.

Mysterieus

Sommige locaties zijn op zichzelf al mysterieus, denk bijvoorbeeld aan bossen en verlaten plekken. Als je locatie van zichzelf niet geheimzinnig is, kan je de sfeer zelf creëren door een aantal effecten toe te passen. Dit kun je zien op de eerste foto 'gevangen in het licht.' De locatie moet ten eerste weinig licht hebben. Tegenlicht in je foto kan ook zorgen voor een donkere sfeer. De kleuren moeten niet al te fel zijn, of je moet juist het contrast willen laten zien van de donkere locatie en de felle kleur.

Wil je personen in je foto gebruiken, laat de mensen niet al te duidelijk in het beeld naar voren komen. Dit kan vragen oproepen bij de kijker wat bijdraagt aan het geheimzinnige effect. Vragen oproepen is heel belangrijk bij het maken van een mysterieuze foto.

Gevangen in het licht
Gevangen in het licht

Bossen zijn op zichzelf mysterieus
Bossen zijn op zichzelf mysterieus

Vrolijk

Een opgewekte sfeer in je foto creëren is best makkelijk. Lichte locaties, felle kleuren en vrolijke mensen zorgen al snel voor een vrolijke foto. Personen in je foto helpen vaak je foto een blije emotie te laten uitstralen. Overigens kan het ook werken zonder mensen. Dan maak je gebruik van een kleurige omgeving en/of dieren.

Kleurrijk reuzenrad
Kleurrijk reuzenrad

Nieuwsgierige vogel
Nieuwsgierige vogel

Somber

Verdriet, dreiging en eenzaamheid. Emoties die dicht bij elkaar liggen als je ze wilt uitbeelden in je foto. Bij een sombere sfeer heeft het weer een grote invloed. Je kent misschien wel de clichés uit films waar mensen op een begraafplaats staan waar het keihard regent en onweert. Dit weer roept bij veel mensen sombere emoties op, daarom wordt het al decennia gebruikt, hoe cliché het ook is.

Ook kleuren zoals donkerblauw, zwart en bruin zijn belangrijk bij een duistere sfeer. Als er personen in je foto voorkomen geef je ze een gesloten houding, of laat je ze van het beeld afkeren. Dit kun je zien op de foto 'opgesloten in haar eigen wereld'. Mensen willen als ze verdrietig zijn vaak geen oogcontact maken en sluiten zichzelf af van de wereld.

Opgesloten in haar eigen wereld
Opgesloten in haar eigen wereld

Dreigende natuur
Dreigende natuur

Experimenteer met sfeer

In deze korte basiscursus heb je kennis gemaakt met een paar sferen. Je kan nog vele andere sferen zelf creëren. Het is vooral belangrijk te denken aan de emotie die je wilt overbrengen. Je hoeft je natuurlijk niet aan een bepaalde sfeer te houden. Je kan ook verschillende sferen combineren om juist contrasterende foto's te maken.

We dagen je na deze korte cursus uit om eens een keer te letten op de details in je foto. Bekijk naderhand of je foto's zijn veranderd in een bepaald opzicht. Experimenteren in de fotografie is belangrijk. Het is de sleutel tot verbetering.

afbeelding van Heather

Heather Poppeliers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Heather