Basiscursus: Make-up tips voor jouw volgende fotoshoot

Basiscursus: Make-up tips voor jouw volgende fotoshoot

Redactie 2133
Als fotograaf weet je mogelijk weinig af van make-up en de functies van diverse producten. Toch is het handig om basiskennis op te doen op het gebied van visagie. Leer waarom dit belangrijk is en hoe je het voor elkaar krijgt.

Waarom?

Met make-up kun je het gezicht extra doen opvallen. Je kan ogen benadrukken en het gezicht van je model er zelfs compleet anders door laten lijken. Ook voor de nabewerking is het handig omdat je door het gebruik van make-up minder oneffenheden weg hoeft te werken in Photoshop. Niet bij iedere fotoshoot is een visagist aanwezig. Vooral wanneer je net begint met studiofotografie. Daarom is het handig dat je een basis aanlegt.

In een notendop

Er zijn veel looks die je op het gebied van visagie kunt uitproberen. In de basis heb je altijd een simpele keuze: natuurlijke of opvallende make-up. Kijk naar het type model dat voor je lens plaatsneemt en wat voor soort fotoshoot het is. Sommige modellen hebben niet veel make-up nodig en zijn met natuurlijke make-up mooier. Het is ook belangrijk dat je niet ieder model dezelfde make-up geeft. Je kan gemakkelijk afwisselen door bijvoorbeeld niet bij ieder model eyeliner te gebruiken.

Natuurlijke make-up

Met dit begrip is het doel om de make-up zo min mogelijk te benadrukken. Het is een basis-look waarbij je fountdation, oogschaduw, mascara en lippenstift aanbrengt. Je gebruikt hiervoor natuurlijke en rustige kleuren en brengt deze niet te zwaar aan. Daarnaast kun je ook highlighter en bronzer gebruiken om bepaalde delen van het gezicht te accentueren. Let wel op dat je voldoende make-up aanbrengt omdat bij fotografie vaak een deel van de make-up ‘wegvalt’ door het licht.

Opvallende make-up

De naam spreekt voor zich. Je kan bij dit soort make-up met fellere kleuren en contrasten werken. Bij fotoshoots werk je vaak met donkerdere make-up dan je model in het dagelijkse leven op heeft. Bij opvallende make-up komen vaak nepwimpers aan te pas. Omdat je de make-up, zoals oogschaduw, dikker aanbrengt, is het belangrijk dat dit goed in elkaar overloopt.

In de onderstaande video krijg je basistips over het gebruik van make-up bij fotoshoots. De meeste  video’s zijn in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

Basistermen

In de make-up wereld komen enkele basistermen vaak voor. Hieronder worden deze kort uitgelegd.

Foundation

Foundation wordt op de huid gesmeerd om oneffenheden te verbergen en een egale kleur tot stand te brengen. Vaak wordt eerst een primer gebruikt op de huid, zodat de make-up mooi blijft zitten. Je wil eigenlijk dat je foundation niet opvallend is. Vaak zie je aan de textuur van de huid dat foundation verkeerd is aangebracht en zie je het product op de huid zitten.

·        

Wenkbrauwpotlood

Dit speciale potlood wordt gebruikt om wenkbrauwhaartjes bij te tekenen. Door deze te benadrukken wordt de aandacht meer op het centrum van het gezicht gevestigd. Kijk hier hoe je dat precies doet. Je kan bovendien ook poeders of gels gebruiken om de wenkbrauwen bij te tekenen.

Lippenstift

De lippenstift wordt gebruikt om de lippen een egale en andere kleur te geven. Er zijn veel verschillende soorten lippenstift zoals matte en glanzende varianten. Het aanbrengen van lippenstift gaat vaak in combinatie met een lipliner.

Lipliner

Met het lipliner potlood omlijn je de mond. Zo krijg je een mooie en scherpe scheidingslijn die je met lippenstift alleen vaak niet krijgt omdat je dit meestal aanbrengt met een kwastje. Het is erg belangrijk dat de lipliner gelijk is aangebracht aan beide kanten en dat je niet te veel buiten de lijnen van de lippen werkt.

Highlighter

Dit poeder wordt gebruikt om bepaalde delen van het gezicht als het ware op te lichten. Highlighter is glanzend en oogt wit. Zorg dat de highlighter goed wordt uitgeveegd, anders krijg je onnatuurlijke lichte vlekken op het gezicht. Op de onderstaande foto zie je waar de highlighter wordt aangebracht.

Bronzer

Ook dit poeder wordt gebruikt om delen van het gezicht te benadrukken. Highlighter en bronzer worden vaak samen gebruikt. Met de donkere tinten creëer je diepte en met highlighter beng je bepaalde delen naar voren zoals de jukbeenderen.

Mascara

Met mascara worden wimpers langer, donkerder en voller gemaakt. Ook bij mannen wordt vaak een beetje mascara aangebracht om de ogen iets opvallender te maken. De manier waarop je het aanbrengt is vooral belangrijk, omdat hiermee het effect wordt bepaald.

Eyeliner

Je kan eyeliner aanbrengen op de oogleden tegen de wimperrand aan. Hiervoor kun je vloeibare eyeliner gebruiken of een eyeliner potlood. Je gebruikt dit om de ogen te benadrukken en meer aandacht op de ogen te vestigen. Het aanbrengen is in het begin lastig. Kijk hier hoe je het doet.

Accentueren

Make-up wordt in het kort gebruikt om te verbergen en accentueren. Donkere tinten worden gebruikt voor schaduwen en diepte en lichte tinten om bepaalde delen naar voren te halen. Maar ook door middel van kleurcontrasten kun je make-up gebruiken om aandacht op bepaalde delen van het gezicht te benadrukken. Je kan bijvoorbeeld een achtergrondkleur tijdens het fotograferen gebruiken die mooi afsteekt tegen de gebruikte lippenstift.

Kijk naar de opvallende delen van het gezicht van je model en kies op basis daarvan welk deel je naar voren wil halen met behulp van visagie-trucjes. Ook als je in  zwart-wit werkt is make-up belangrijk om het gezicht te vormen.

Investeer voldoende tijd in het begrijpen van make-up en het effect ervan. Kijk mee met de visagist als hij of zij aanwezig is op de set. Vraag heb tips en oefen regelmatig met het opbrengen ervan. Vraag hen ook tips over welke basisproducten je het beste kan aanschaffen. Laat in het begin ook modellen hun eigen make-up meenemen, zij weten vaak het beste wat bij hun huid past. 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie