Basiscursus: kinderen fotograferen

Basiscursus: kinderen fotograferen

sanne 5926
Van zoete baby’s tot opstandige pubers: niets is leuker dan een mooie fotoserie van je opgroeiende kind, neefje of buurmeisje. Drie experts leggen je uit hoe je het doet. Om het beste resultaat te krijgen is het handig om wat technieken onder de knie te krijgen en te weten welke camerainstellingen je het beste kunt gebruiken bij afzonderlijke situaties. Wij spraken met drie experts die je alles uitleggen over het fotograferen van kinderen van verschillende leeftijden.

Anita Meezen (43) fotografeert voornamelijk kinderen, variërend van pasgeborenen tot tieners. Met haar Canon 5D Mark II fotografeert ze in haar eigen studio, op scholen en op peuterspeelzalen. Sandra Aartman (41) fotografeert met eenzelfde camera net als Anita kinderen van alle leeftijden. Ze kocht haar spiegelreflex toen haar eigen kinderen werden geboren en ze haar compactcamera te traag vond. Patrick op 't Roodt is onze derde expert. Hij fotografeert met een Nikon D700 en heeft sinds kort het fotograferen van pasgeborenen weer opgepakt.

Baby's

Iedereen wil een foto van zijn pasgeboren kind. Omdat het een hartverwarmend fotoboek oplevert en de baby binnen de kortste keren geen baby meer is. Om een newborn goed in beeld te krijgen, zijn er een paar vaardigheden die je onder de knie moet krijgen en nog wat andere zaken waar je op moet letten. 'Als je binnenshuis fotografeert, zoek dan een lichte plek op, bijvoorbeeld in de buurt van een raam. Let wel op dat er geen zonlicht door het raam op het kind valt!,' vertelt Sandra. Zij is de fotograaf van baby Olivia (zie hieronder).

‘ Deze foto is gemaakt op het aankleedkussen in Olivia’s kamertje. Het (kleine) raam is rechts voor de kijker. Met een diafragma van f/2.8 en een iso van 200 zou de camera een sluitertijd kiezen van rond de 1/15. Veel te langzaam voor een scherpe foto. Ik heb de iso-waarde opgeschroefd naar 1600 zodat ik een sluitertijd van 1/100 kon gebruiken. Omdat Olivia haar hoofd draait, valt er mooi licht op haar gezichtje en in haar ogen. Door de camera iets schuin te houden wordt het beeld wat dynamischer.’

Peuters

Anita Meezen is veel op peuterzalen te vinden om mooie foto's te maken. Zij kan daarom als geen ander vertellen hoe je het beste te werk kunt gaan. ‘Ik werk het liefst met mijn vaste brandpuntobjectieven. Maar met peuters en kleuters in de studio is dat soms erg lastig.Vandaar dat ik met kleine beweeglijke kinderen vaak werk met de Canon 70-200 f/4.0 L USM. Ik kan daardoor meer op afstand werken wat minder bedreigend overkomt en door de zoom toch inspelen op hun bewegingen. Ik fotografeer voornamelijk met studioflitsers (flitslampen die los van de camera gebruikt worden en flink veel sterker zijn dan de flitser die je op je camera hebt) in mijn huiskamerstudio en op locatie als schoolfotograaf op basisscholen, peuterspeelzalen.’

Anita fotografeerde ook deze peuter. De foto valt op omdat het kind niet de lens inkijkt. 'Kinderen hoeven niet altijd te kijken en te lachen', legt Anita uit. 'Ook als ze gewoon zichzelf zijn, in dit geval nogal verlegen, zijn ze prachtig om te fotograferen.'

Pubers

Waar baby’s, peuters en kleuters onvoorspelbaar zijn en vaak onwennig poseren, zijn oudere kinderen zich vaak juist erg bewust van de camera die op ze gericht staat. Dat kan voordelig zijn omdat je ze kan sturen in het beeld dat jij voor ogen hebt, maar het kan ook een té geposeerd plaatje opleveren wat weinig spannend is. Onze experts leggen je uit hoe je het beste te werk kunt gaan.

Sandra legt uit hoe zij meisje Faye fotografeerde op een strand met veel licht. ‘Het strand is een plek met heel veel licht dus heb ik het meisje, Faye, onder een afdakje gezet. Door al het licht waar ze naar kijkt (de zee en de lucht) kreeg ze prachtige lichtjes in haar ogen. Omdat ik niet recht voor haar stond, heb ik een kleiner diafragma gekozen voor iets meer scherptediepte. Omdat ze continu in beweging was, heb ik de iso-waarde wat omhoog gedaan zodat ik toch een sluitertijd van 1/250 kon gebruiken. Lekker kletsen en gek doen en op het juiste moment klikken voor de mooiste lach.'

Verder lezen en leren

Wil je écht alles leren over kinderfotografie en ook de tips van Patrick op 't Roodt lezen? Lees dan digifoto starter 2011. Daarin wijden wij tien pagina's aan deze fotografievorm en geven de drie experts je nog veel meer tips en tricks.

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne