Basiscursus: Herfstbladeren fotograferen

Basiscursus: herfstbladeren fotograferen

Ymke Frijters 3111
Grauwe lucht, regen... De herfst lijkt op het eerste gezicht niet het ideale seizoen om te gaan fotograferen. Niets is echter minder waar: er zijn prachtig gekleurde blaadjes om je heen! We geven je tips voor het fotograferen van herfstbladeren.

Groot diafragma

Als je close-up foto's wil maken van een hoopje bladeren, kun je ervoor kiezen om op één blaadje te focussen en de rest van de foto onscherp te laten zijn. Dit doe je door het diafragma zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld op f/2.8. Je zet zo de lamellen van het diafragma zo ver mogelijk open. Het verschilt per lens hoe laag je het diafragma kunt instellen. Wil je juist dat de hele berg bladeren scherp is, stel dan je diafragma in op een hoog f-getal zoals f/8.


Camera: Olympus E-M1, brandpunt: 33mm, sluitertijd: 1/60, iso: 1000

Contrast

Herfstbladeren hebben over het algemeen warme kleuren zoals geel, oranje, bruin of rood. Door ze op een ondergrond te leggen met een koude kleur, bijvoorbeeld blauw of groen, krijg je veel kleurcontrast. Voor onderstaande foto hebben we een oranje blad op een lichtblauwe auto gelegd.


Camera: Olympus E-M1, brandpunt: 23mm, sluitertijd: 1/80, iso: 640 

Grijze lucht

De grijze lucht in de herfst duidt op kou en een dik wolkendek. Voor je foto's kan dit een groot voordeel zijn: het kan dienen als een mooie witte achtergrond. Het beste is om de lucht iets te overbelichten (+1/3 of +2/3 stop), zodat hij wat witter wordt en de details van de blaadjes nog beter naar voren komen. Pas hierbij op dat de randen van het blad niet vervagen door het licht. Overbelicht je hem niet, dan zul je zien dat het blad een silhouet wordt en je de nerfjes van de bladeren niet kunt zien.


Hier hebben we de foto twee stops overbelicht.
Camera: Olympus E-M1, brandpunt: 44mm, sluitertijd: 1/500, iso: 1600


Hier hebben we de foto juist onderbelicht, waardoor het blad een silhouet wordt. Daarnaast hebben we voor het 'dramatische effect' een filter toegevoegd met vignettering.
Camera: Olympus E-M1, brandpunt: 28mm, sluitertijd: 1/160, iso: 200

Witbalans

Om de warme kleuren van de herfstbladeren naar voren te laten komen, kun je de witbalans in de stand 'schaduw' of 'bewolking' instellen. Stel je hem namelijk op 'gloeilamp' in, dan worden de kleuren wat blauwig en flets. Fotografeer je in RAW-formaat dan kun je de gekozen witbalans achteraf nog aanpassen op de computer.

Dauw of regen

Heeft het net geregend of ben je vroeg uit de veren en ligt er nog dauw op de bladeren? Maak daar dankbaar gebruik van. De druppeltjes op het blad krijg je het mooiste in beeld als je zelf op hoogte van het blaadje gaat zitten. Voor het fotograferen van bladeren zul je dus door de knieën moeten gaan. Als het erg nat is, is het raadzaam om een plastic zakje mee te nemen om op te steunen. 


Camera: Olympus E-M1, brandpunt: 12mm, sluitertijd: 1/80, iso: 200

Vallende bladeren

Ook vallende bladeren zijn mooi om te fotograferen. Je kunt wachten op een windvlaag, maar je kunt natuurlijk ook de blaadjes zelf in de lucht (laten) gooien. Wil je dat de blaadjes scherp in beeld komen, gebruik dan een snelle sluitertijd als zoals 1/500. Hiermee 'bevries' je de blaadjes in je beeld. Wil je juist dat je ze ziet vallen, kies dan voor een langere sluitertijd zoals 1/60 seconde. Dan worden de blaadjes onscherpe 'streepjes' in de foto.

afbeelding van Ymke Frijters
Door:

| Redacteur

Bekijk alle artikelen van