Basiscursus: Fotograferen op evenementen

Ymke Frijters 8051
Op evenementen als festivals, kermissen, braderieën en optredens zie je vaak genoeg camera's om je heen. Evenementen zijn voor jou de uitgelezen gelegenheid om eens te experimenteren met je camera. Je weet namelijk nooit wat je tegenkomt en je kunt oefenen met verschillende instellingen, standpunten en onderwerpen.

Onderwerpen

In principe mag je alles en iedereen in de openbare ruimte fotograferen, tenzij anders aangegeven. Je kunt de artiesten op zo'n evenement vastleggen, maar de toeschouwers en bezoekers leveren vaak het leukste beeld op. Zij geven de sfeer van de festiviteiten goed weer. Mensen verwachten op dit soort evenementen vaak al dat er camera's aanwezig zijn. Ze zullen dus niet zomaar schrikken van jouw camera.


Een spontane foto ontstaat soms zomaar, je weet nooit wat je gaat tegenkomen.
Camera: Canon 550D, diafragma f/3.5, sluitertijd 1/160, ISO 400, brandpunt 18mm.

Het is echter wel zo netjes om vooraf of achteraf te vragen of het goed is dat je een foto maakt (of hebt gemaakt). Het nadeel als je het vooraf vraagt, is dat de foto vaak 'gemaakt' overkomt. Mensen gaan dan poseren of glimlachen, terwijl dit misschien niet is wat je wil. Kies er daarom eventueel voor om achteraf toestemming te vragen, of even een duimpje omhoog te doen als mensen zien dat je een foto van ze maakt. Laat de foto zien aan de persoon die je hebt gefotografeerd, zo kom je niet 'stiekem' over. Mensen zijn vaak juist blij met een leuke foto van henzelf.


Laat je foto achteraf aan de gefotografeerden zien. Dat levert vaak positieve reacties op.
Camera: Canon 400D, diafragma f/5.6, sluitertijd 1/160, ISO 100, brandpunt 72mm.

Naast mensen zijn er natuurlijk nog talloze dingen te fotograferen op evenementen. Een oog voor detail levert verrassende foto's op. Het ligt helemaal aan het evenement wat voor details je kunt fotograferen. Een kermis is een goede gelegenheid, omdat veel kleine dingen die je daar ziet meteen een sfeerbeeld oproepen. Dat zie je bij onderstaande foto van het eendjes vangen; zonder dat je de omgeving ziet, weet je meteen waar de foto is genomen en wat er aan de hand is. 


Een detail van een evenement kan soms net zoveel zeggen als een totaalbeeld.
Camera: Canon 400D, diafragma f/6.3, sluitertijd 1/320, ISO 400, brandpunt 200mm.

Apparatuur

Heb je een camera met verwisselbare lens, dan is het raadzaam om van tevoren te bedenken wat voor lens je meeneemt. Je bent de hele dag op sleeptouw, dus neem alleen mee wat je écht nodig hebt. Dit voorkomt ook dat je een fotomoment mist doordat je bijvoorbeeld nog van objectief aan het wisselen bent. Met een lens met een beperkt bereik zul je soms heel dicht op je onderwerp moeten kruipen. Dat kan de spontaniteit uit de foto halen. Wil je veel variëren en van veraf een onderwerp in close-up kunnen fotograferen? Dan is een lens met een groot bereik handig, bijvoorbeeld een 18-200mm. Deze kan van 18 tot 200 millimeter inzoomen, wat betekent dat je gemakkelijk een grote hoek kan fotograferen én van een afstandje portretten of detailfoto's kan maken. Maar ook de kitlens van je camera is prima te gebruiken. Deze lens is meestal een 18-55mm.


Voor totaalplaatjes kun je het beste een kort brandpunt kiezen: bijvoorbeeld 18mm zoals hier.
Camera: Canon 400D, diafragma f/10, sluitertijd 1/320, ISO 400, brandpunt 18mm.

Instellingen

Als het evenement buiten plaatsvindt, zul je goed op je instellingen moeten letten als je van de zon naar de schaduw gaat en andersom. Is het heel zonnig? Zet je ISO-waarde (lichtgevoeligheid) dan zo laag mogelijk, dan is de kans kleiner dat je foto overbelicht wordt. Oefen van tevoren met verschillende lichtinvallen, want elke situatie is weer anders.

Omdat je op een evenement snel moet kunnen schakelen, kun je ook een aantal instellingen op automatisch zetten. Je kunt je camera zo instellen, dat hij de opening van je diafragma automatisch aanpast. Dit kan met de Tv of S-stand. Je kiest dan een vaste sluitertijd en je camera zoekt er zelf een passend f-getal bij. Dit is vooral handig als het onderwerp dat je wilt fotograferen, in beweging is; bijvoorbeeld een kermisattractie of een danser. Je moet dan een snelle sluitertijd van bijvoorbeeld 1/200e seconde gebruiken om de beweging te bevriezen. Let wel op: hoe sneller je sluitertijd, hoe minder licht er je camera binnenkomt. Gebruik dus een sluitertijd die hoog is, maar wel laag genoeg om de foto goed te belichten. Wil je juist beweging in je foto laten zien? Kies dan een redelijk lange sluitertijd, zoals bij de foto hieronder. Wil je dat je camera de juiste sluitertijd bij een door jou ingesteld diafragma zoekt? Gebruik dan de A of Av-stand.


Deze foto is gemaakt met de sluitertijd op 1/8 seconde, zodat de beweging van de attractie te zien is.
Camera: Canon 400D, diafragma f/20, sluitertijd 1/8, ISO 100, brandpunt 18mm.


Als je een wazige achtergrond wilt voor een portret of een detail, kun je de A of Av-stand gebruiken.
Camera: Canon 550D, diafragma f/5, sluitertijd 1/160, ISO 100, brandpunt 55mm. 

Witbalans instellen

Ook binnen kan het licht nogal verschillen. Sta je onder een TL-lamp? Dan zul je merken dat je foto's wat grauw van kleur zijn. Als je de witbalans instelt op 'TL-verlichting', corrigeert je camera dat. Op een evenementendag moet je snel schakelen, dus soms is het handig als je de witbalans op automatische stand zet. Dit werkt ook als er ineens bewolking opduikt buiten, terwijl je de witbalans op 'zon' had staan. Als je de foto's in de bestandsindeling RAW maakt (in plaats van JPG, deze instelling kun je vinden in je menu), kun je het achteraf aanpassen als je de instelling achteraf toch niet mooi vindt.


Als het zonnig is zoals op deze foto, zul je goed moeten opletten dat je foto's niet overbelicht worden. Dat kun je voorkomen door je ISO zo laag mogelijk te zetten. Vertekende kleuren voorkom je door de witbalans op 'zon' te zetten. 
Camera: Canon 400D, diafragma f/5.6, sluitertijd 1/320, ISO 100, brandpunt 162mm. 

Ondanks dat je soms snel moet zijn, probeer toch om 'kiekjes' te voorkomen. Neem even de tijd voor elke foto die je maakt. Het is zonde als je er achteraf achterkomt dat je net voor die ene leuke foto de verkeerde instellingen hebt gebruikt. Kan het niet anders of vind je het moeilijk om de juiste instelling te vinden? Dan kun je altijd nog terugvallen op de volautomatische 'auto'-stand.

Standpunt

Een evenement is vaak de uitgelezen gelegenheid om eens te experimenteren met standpunten. Fotografeer je bijvoorbeeld kinderen, neem dan geen foto's van boven, maar ga op ooghoogte zitten. Je kunt bij muziekevenementen of kermissen de hoogte opzoeken. Maak foto's vanaf een podium of vraag of je in een attractie mag. Zo is het reuzenrad of een regietoren een goede plaats om een totaalplaatje van bovenaf te maken.


Je kunt het tijdens evenementen vaak hogerop zoeken. Deze foto is gemaakt vanaf het dak van een studio.
Camera: Canon 400D, diafragma f/6.3, sluitertijd 1/250, ISO 100, brandpunt 125mm. 


Als je kinderen fotografeert, ga dan op ooghoogte zitten.
 Camera: Canon 400D, diafragma f/5.6, sluitertijd 1/320, ISO 400, brandpunt 125mm.

Tips en trucs

  • Maak je een fotoserie, verdeeld over een paar dagen? Probeer dan ook tijdens de opbouw of afbouw van het evenement foto's te maken. Dat maakt je serie mooi chronologisch. De op-of afbouw van een evenement kan verrassende opleveren. Hier een (nog) lege loods, waar de markt van het Tilburgse Festival Mundial in moest komen.
Camera: Canon 400D, diafragma f/3.5, sluitertijd 1/25, ISO 400, brandpunt 22mm.

  • Zwart-wit kan altijd mooi zijn, maar bij evenementen wil je toch graag kleur zien. Is het een evenement wat nostalgische waarde heeft, zoals een klederdracht of een nostalgische kermis? Dan maak je jouw foto's extra sfeervol door ze in zwart-wit of sepia om te zetten. Doe dit wel pas achteraf op de computer, zo kun je de instelling altijd nog terugdraaien.


Camera: Canon 400D, diafragma f/14, sluitertijd 1/200, ISO 100, brandpunt 21mm. 

  • Houd je camera niet alleen maar in de lengte of de breedte. De foto wordt soms juist dynamischer als je de camera een tikkeltje scheef houdt.De camera scheef houden levert een dynamisch effect op.
Camera: Canon 400D, diafragma f/6.3, sluitertijd 1/160, ISO 100, brandpunt 40mm.

Foto's: Ymke Frijters

afbeelding van Ymke Frijters
Door:

| Redacteur

Bekijk alle artikelen van