Backstage bij een natural beauty shoot

Backstage bij een natural beauty shoot

Joni Hendrix 1247
Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar hoe het er backstage aan toe gaat bij een fotoshoot? Wij wel! Daarom namen we een kijkje achter de schermen bij een beautyshoot zonder make-up. Het idee kwam van beautyblogger Cynthia Schultz en fotograaf Mariët Mons.

Al een tijdje liepen Cynthia en Mariët met het idee om een fotoshoot te doen met meiden en vrouwen zonder make-up. ‘Zonder make-up zie je pas de echte schoonheid van iemand, dat vind ik zo mooi. Schoonheid zit niet in mascara’s en lipsticks, maar in de sprankeling van je ogen. Vrouwen zonder make-up hebben iets kwetsbaars, maar ook iets moois. Met deze shoot willen we ook aan de meiden en vrouwen laten zien dat ze mooi zijn zonder make-up’, legt Cynthia uit.

Oproepje

Voor deze shoot wilden ze geen echte modellen, maar mensen ‘zoals jij en ik’. Cynthia plaatste op haar beautyblog Miss Lipgloss een oproepje. Haar blog wordt dagelijks door ruim 40.000 unieke bezoekers bezocht, het is daarom ook een van de grootse beautyblogs van Nederland. Op haar oproep kreeg ze 400 aanmeldingen. Samen met Mariët koos ze uit deze aanmeldingen tien modellen die aan de make-uploze shoot deel mochten nemen. Ze deden dit afzonderlijk van elkaar. ‘We plaatsten bij de meiden en vrouwen die ons geschikt leken ieder een sterretje. Uiteindelijk hielden we er tien over die wij perfect vonden’, aldus Cynthia.

Om de shoot zo gevarieerd mogelijk te maken, hebben ze ‘modellen’ uit verschillende leeftijdscategorieën gekozen. Ook hebben ze op de huidskleuren gelet. Ze vonden het een mooi geheel als er naast blanke meiden en vrouwen, ook een aantal met een donkerdere huidskleur bij waren. 'Dit maakt het geheel mooier en sterker. Alle meiden en vrouwen die we uit hebben gekozen, zijn prachtig', aldus Cynthia.


Backstage bij de fotoshoot van Cynthia en Mariët. 

Backstage

Op zaterdag 20 september was het zover. Alle modellen waren ruim op tijd aanwezig in Moerkapelle. Bij binnenkomst zag je al meteen dat er een fotoshoot was, want er hing een groot zwart doek in het midden van de ruimte en er stond een kruk voor. Het was mooi om te zien dat alle meiden en vrouwen zich, ondanks dat ze geen make-up droegen, zo op hun gemak voelden. Mariët en Cynthia hadden zelf ook geen make-up op.


De oudste deelneemster zit er al helemaal klaar voor.

Net zoals ieder begin, moest er nu ook iemand het spits afbijten. Binnen een seconde reageerde de oudste deelneemster al dat zij het wilde doen. Ze nam plaats voor het zwarte doek en Mariët gaf aanwijzingen. ‘Kin iets meer naar beneden en lachen. Kijk nu maar iets serieuzer.’ Alle aanwijzingen werden goed opgevolgd. De zon begon ook al wat te schijnen, dus er moest iets verzonnen worden om deze tegen te houden. Met een groot kussen was dit snel opgelost. Iemand moest het kussen vasthouden, zodat de zon niet in het gezicht van het model scheen. Dit was toch wel een goede workout, want een tijdje je armen omhoog houden, is niet niks! Daarom wisselden de modellen steeds af met het omhoog houden van het kussen. Zo zie je maar dat je geen grote, mooie, uitgebreide studio nodig hebt om goede portretfoto’s te maken. Met een zwart doek, kruk en kussen om het licht tegen te houden, kom je al een heel eind.


Fotograaf Mariët met haar assistente die het kussen, om het licht tegen te houden, vasthoudt.Mariët kamt het haar van dit model. Op alle details wordt gelet!

Hard lachen

Mariët probeerde ieder model op haar gemak te stellen. De een was iets zenuwachtiger dan de ander. Vooral bij de aanwijzing ‘Lach nu zo hard mogelijk’ wisten sommigen niet precies wat ze moesten doen. Daar hadden Cynthia en Mariët snel iets op gevonden: ze deden gewoon mee. Dit werkte goed. De modellen voelden zich daardoor  sneller op hun gemak en dit zorgde ervoor dat de shoot vlekkeloos verliep.


Zo hard mogelijk lachen was de opdracht.

Na ongeveer een uurtje was iedereen geweest. ‘Wow, ik had echt minimaal op twee uur gerekend’, zei Mariët verbaasd. ‘Nu we toch tijd over hebben, kunnen we nog wel een ronde doen, maar dan met groepjes. Dus bijvoorbeeld alle blonde meiden bij elkaar en alle donkerharige.’ Iedereen werd enthousiast en dit leverde leuke en spontane foto’s op. Als laatste gingen Mariët en Cynthia nog make-uploos op de foto.


In groepjes op de foto.

Resultaat

Benieuwd naar het resultaat van deze shoot? Dan moet je nog even wachten. De twee dames zijn nog druk bezig met het uitzoeken van de foto's. Als ze alles hebben uitgezocht, worden de foto's op hun blogs gepubliceerd. Nog even geduld hebben!


Natuurlijk moeten tussendoor ook de foto's bekeken worden.

Tips van Mariët

Goede portretfoto’s maken, is nog niet zo gemakkelijk. Daarom geeft Mariët je een paar tips hoe je beter wordt in het schieten van portretten.

  • Oefenen, oefenen, oefenen, zo lang totdat je erbij neervalt.
  • Ga van de automatische stand af en probeer zoveel mogelijk het diafragma, de ISO en sluitertijd zelf in te stellen.
  • Investeer in een goede portretlens. Ga bijvoorbeeld voor de 50mm f/1.8 lens. Deze is niet duur en is een zeer goede keuze voor beginners.
  • Houd het diafragma zo laag mogelijk voor zachte en lichte portretten.
  • Communiceer met het model. Zorg dat het model zich ontspant en zich op zijn/haar gemak voelt. Dit werkt voor jullie beiden het beste.