Automatische belichting vergrendelen

Automatische belichting vergrendelen

Nadja Geskus 615
Op een DSLR zit vaak een knop waar je de automatische belichting mee kunt vergrendelen. Wat kun je precies met deze AE-L knop? We leggen je precies uit wat het allemaal inhoudt!

AutoExposure-Lock

Wanneer je de ontspanknop half indrukt, wordt de autofocus ingeschakeld. De camera zorgt er dan voor dat de belichting wordt ingesteld (natuurlijk niet als je de camera op manual hebt staan). Maar wat moet je doen als je wilt scherpstellen op het ene punt en de belichting wilt pakken voor een ander punt? De meeste DSLR camera’s hebben een knop genaamd AE-L. De afkorting AE-L staat voor AutoExposure-Lock en wordt gebruikt om je belichting vast te zetten. Zo kun je dus de belichting pakken van één punt, die vastzetten en vervolgens ergens anders op scherpstellen. Dit is bijvoorbeeld ook erg handig wanneer je een serie foto’s wilt maken met dezelfde belichting.

Spotmeting

De AE-L-functie is ook zeer handig bij lichtomstandigheden die het meetsysteem kunnen misleiden. Als je bijvoorbeeld een foto wilt maken van een scène met een heldere lichtbron in beeld, kan je meter je dwingen tot onderbelichting. Wil je een goede belichting hebben, dan is het handig om een spotmeting te doen in de buurt van de heldere lichtbron. Maak een meting in een mid-tone gebied van de scène en zet die vast met de AE-L knop. Zo vergrendel je de verlichting weer en kun je de perfecte foto maken.

Automatische belichting vergrendelen

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja