Astronaut legt blauw bliksem vast vanuit ISS

Astronaut legt blauw bliksem vast vanuit ISS

Fokelien Broekstra 1256
Al jaren zien astronauten vanuit de ruimte een ongebruikelijk bliksem fenomeen. Ze zien de bliksem op een manier wat we vanaf de aarde nooit zullen zien. Een astronaut wist het fenomeen vast te leggen met een camera. Waardoor we ook vanaf de aarde mee kunnen genieten.

Resultaten beelden uit 2015

In 2015 moest ESA-astronaut Andres Mogensen foto’s en video’s nemen van onweersbuien en alle fenomenen die hier aan gekoppeld zijn. Hij maakte de beelden met de gevoeligste camera die op het ruimtevaartstation aanwezig was. Na een nauwkeurig onderzoek van de beelden is bevestigd dat er 245 blauwe flitsen te zien zijn. Maar dat niet alleen, er is ook een pulserende blauwe straal te zien met een lengte van 40 kilometer.

Nieuwe inzichten

Door de beelden krijgen de onderzoekers een nieuw beeld van wat er boven in een tropische onweersbui gebeurd. Het ruimtestation is hierdoor erg geschikt om weerfenomenen van een andere kant te belichten.

 

Niet altijd zichtbaar

De bijzondere weerfenomenen zijn niet altijd zichtbaar. Het kan soms een hele periode duren voordat de astronauten de benodigde beelden te kunnen maken. Andres Mogensen heeft daarom erg veel mazzel gehad. Onderzoekers kunnen door zijn beelden al veel verschillende onderzoeken doen.

Meer informatie is terug te vinden op de website van de ESA.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien