Aquariumfotografie: de voorbereiding

Aquariumfotografie: de voorbereiding

Fokelien Broekstra 510
Een aquarium mooi op foto zetten is nog een hele kunst. Het menselijk oog kan moeiteloos door reflecties heen kijken en algen leveren in extreme vormen pas echt een belemmering op. Neem daarom de tijd en voer deze handige tips uit voor een goede voorbereiding.

Schoonmaken

De voorbereiding voor een mooie aquariumfoto begint een dag voordat je de foto wil gaan maken. Maak een dag voor de shoot je het aquarium schoon. Denk hierbij aan het algvrij maken van je raam aan de binnenkant. Maar vergeet niet een doekje over de buitenkant te  halen. Maak daarnaast het filter schoon en reinig de bodem. Doordat je het aquarium een dag voordat je foto’s gaat maken reinigt, voorkom je dat er zwerfvuil door je aquarium zweeft. Daarnaast kan het aquarium even tot rust komen in de tussentijd.

Donkere kamer

Zoals we eerder zeiden, zit je niet te wachten op reflecties in het glas. Het beste is om in een donkere kamer te gaan werken. Sluit bijvoorbeeld de gordijnen zodat de zon niet meer zorgt voor een spiegeling. Zet ook de lampen in de kamer uit. Hoe minder omgevingslicht je hebt. Hoe mooier je de inhoud van je aquarium kan fotograferen. 

Voeren

Het is slim om de vissen voor de shoot geen voer te geven. Voer wordt door vissen uit elkaar getrokken. Deze kleine stukjes voer kunnen voor de camera heen en weer zweven en zorgen voor een vervelende afleiding. Voer ze dus niet vlak voordat jij je camera wil gaan gebruiken om troep in je bak te voorkomen. Het beste is om ze na de schoonmaakbeurt geen voer meer te geven. De vissen kunnen prima een nacht zonder voer. In de bak zit waarschijnlijk toch genoeg alg. 
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien