Apple schakelt camerafunctie op afstand uit

Apple schakelt camerafunctie op afstand uit

Nadja Geskus 543
Een prachtig museum, met nog mooiere foto’s. Helaas mag je geen foto’s maken, maar als niemand kijkt, neem je toch snel even een foto van dat bijzondere portret. Dit kan straks niet meer. Een nieuw patent van Apple belemmert dit.

Nieuw patent Apple

Een nieuw patent van Apple schetst een systeem dat in staat zou zijn om locaties, via een infraroodzender, in de mogelijkheid te stellen om de camerafunctie op smartphones uit te zetten. De infraroodstralen worden volgens het octrooi opgepikt door de camera. De smartphone ziet dit als opdracht om de camerafunctie te blokkeren, waardoor de gebruiker geen foto’s of video’s meer kan maken.

‘Niet fotograferen alstublieft’

In Musea, maar ook bij veel shows van muzikanten en performers is het niet toegestaan om foto’s te maken. Toch verschijnen er veel foto’s op het internet van plaatsen waar je niet mag fotograferen. Maar als Apple’s patent wordt doorgevoerd in de iPhone-software, is het straks niet meer mogelijk om op evenementen te fotograferen waar dat niet is toegestaan. 

Apple schakelt camerafunctie op afstand uit

Macht

Naast het uitzetten van de camerafunctie, beschrijft het patent ook andere mogelijkheden met infrarood. Zo zou er informatie, bijvoorbeeld over bepaalde kunstwerken in een museum, naar je telefoon kunnen worden gestuurd. Het octrooi twijfelt echter over de macht die deze technologie geeft aan partijen die hier gebruik van kunnen maken.

Op het moment is er geen garantie dat Apple de technologie wil gaan inzetten. Mogelijk heeft Apple hier alleen patent op gevraagd, zodat niemand anders dat kon doen.

Zie ook: Apple vraagt patent aan op compacte cameramodule met optische zoom

Update:

Cyber Security expert Peter Tran legt in een interview met Pix 11 uit dat het signaal verstuurd wordt naar de lens van de camera op een iPhone. Hij waarschuwt echter voor hackers. Dit systeem zou potentieel een gevoelig netwerk blootleggen voor hen. Apple zou namelijk de telefoons besturen op een zelfde manier als met een afstandsbediening.

Er zijn geruchten dat de iPhone 7 gebruik gaat maken van dit systeem. Of dit ook daadwerkelijk het geval is, moet nog blijken. Indien Apple het concept realiseert, zou dit in eerste instantie alleen voor iPhones gelden. Mogelijk volgt een iOs versie van deze software.

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja