Apple iPhone 6 en 6 Plus als vakantiecamera

Apple iPhone 6 en 6 Plus als vakantiecamera

Redactie 2211
De beste camera is de camera die je bij je hebt. In de meeste gevallen is dat je smartphone. De kwaliteit van de cameratelefoons wordt steeds beter en ze blinken uit in gebruiksgemak. Zeker als je op vakantie bent, is het ideaal om meteen je foto's te kunnen delen. Hoe goed zijn de iPhone 6 en 6 Plus als vakantiecamera? Wij zoeken het uit.

Veel nieuwe smartphones hebben een camera met wel 16 megapixels. De iPhone 6 en 6 Plus zjn uitgerust met een 8-megapixel iSight-camera. Omdat de sensor minder megapixels heeft, zijn de pixels groter. Dat zorgt voor betere foto's bij weinig licht. Bovendien is 8 megapixels genoeg voor een grote afdruk op A3- formaat en meer dan genoeg om bijvoorbeeld een fotoboek te maken met je mooiste vakantiefoto's. De 64-bits A8-processor maakt de iPhone 6 en 6 Plus erg snel. Dat komt van pas bij het maken en bewerken van foto's. Het openen van de camera en maken van een foto gaat vliegensvlug. Achteraf je foto's bewerken in een van de vele apps die daarvoor beschikbaar zijn, gaat eveneens vloeiend.

Altijd raak

Wat opvalt aan de foto's die de iPhone maakt, is dat de belichting vrijwel altijd perfect is. Ook in omstandigheden met fel tegenlicht of harde contrasten weet de iSight-camera goede foto's te maken met mooie, natuurlijk ogende kleuren. Een handige optie is de HDRfunctie. Met deze optie ingeschakeld krijg je veel betere resultaten als je fotografeert met tegenlicht. De camera maakt snel drie foto's met verschillende belichtinginstellingen en combineert deze tot één foto, met veel details in de donkere en lichte delen van het beeld. De iPhone doet dit zo slim en snel dat je geen storende bewegingen in de resultaten ziet. Kies je voor HDR Auto, dan bepaalt de iPhone zelf wanneer het nodig is om deze functie in te schakelen. Dat werkt prettig, want je hoeft voor het maken van de foto niets in te stellen. De iPhone 6 en 6 Plus beschikken over Focus Pixels op de sensor. Deze zorgen voor zeer snelle en trefzekere autofocus. Met een druk op het scherm stel je direct scherp op het gewenste punt. Ook werkt de gezichtsdetectie erg goed, zelfs als er meerdere mensen op de foto staan.

Direct bewerken en delen

Een groot voordeel van het fotograferen met een iPhone tijdens je vakantie, is dat je direct aan de slag kunt met de gemaakte foto's. Heb je 's avonds wat tijd over? Dan selecteer je meteen de beste foto's, bewerk je ze met een app naar keuze en deel je ze met vrienden en familie. Met iCloud Photo Sharing maak je eenvoudig een gedeelde Photo Stream. Dit is een album dat je direct met je vrienden en familie kunt delen. Iedereen die toegang heeft, krijgt notificaties zodra je een foto toevoegt en kan reageren. Zo kun je nog tijdens je reis al je ervaringen delen met vrienden en het thuisfront op de hoogte houden van je avonturen. Een andere leuke eigenschap van foto's maken met een iPhone, is dat je precies kunt zien waar je bent geweest. De ingebouwde gps voorziet je foto's van locatiegegevens. Op de kaart kun je exact terugvinden waar een foto is gemaakt.

Filmen

De Apple iPhone 6 en 6 Plus maken niet alleen fraaie foto's, ook de filmfunctie levert erg mooie resultaten op. Je kunt filmen in 1080p full HD met 60 bps. De filmpjes zijn haarscherp en vloeiend. Net als bij de foto's is de belichting vrijwel altijd perfect en ook in de filmstand kun je de HDR-functie gebruiken. De Focus Pixels zijn ook actief bij het maken van video's, met continue autofocus wordt er doorlopend scherpgesteld zodat het onderwerp altijd in focus blijft. De iPhone 6 Plus beschikt over optische beeldstabilisatie, zodat je trillingsvrije video's kunt maken. Hoewel de iPhone 6 deze functie niet heeft, maak je ook met dit model trillingsvrije films, dankzij de elektronische stabilisatie. Dat werkt erg goed en is een verademing ten opzichte van camera's zonder stabilisatie. Ook beschikken de iPhones over een spectaculaire slowmotion-functie. In 720p-resolutie film je met 240 bps, het resultaat kun je met een vertraging van acht keer afspelen. Als je het effect over de hele opname gebruikt, worden slowmotion-filmpjes vaak langdradig. Met de iPhones kun je kiezen welk deel van het filmpje in slowmotion moet worden afgespeeld. Zo kun je precies op het moment dat er een actie plaatsvindt het beeld vertragen. Dat levert spectaculaire resultaten op.

Timelapse-opnamen

Met de Apple iPhone 6 en 6 Plus kun je eenvoudige timelapsevideo's maken, een leuke functie om mee te experimenteren tijdens je vakantie. Je kunt zo bijvoorbeeld fraai de zonsondergang of -opkomst vastleggen. Het werkt eenvoudig: zet de iPhone op een vaste plek, swipe omhoog om de timelapsemodus te selecteren en druk op de opname knop. De camera blijft net zo lang opnemen als jij wilt. Het resultaat wordt versneld afgespeeld, wat een spectaculair effect oplevert.


Testfoto

Apple iPhone 6 of 6 Plus?

Het opvallendste verschil tussen de iPhone 6 en 6 Plus is het formaat. De iPhone 6 heeft een scherm van 4,7-inch, de iPhone 6 Plus is een grotere uitvoering met een scherm van 5,5-inch. Dat is echter niet het enige verschil: de grotere iPhone 6 Plus heeft een camera met optische beeldstabilisatie. Dat betekent dat je in situaties met weinig licht betere foto's kunt maken. Beide toestellen beschikken over een Retina HD-display met hoog contrast, haarscherp beeld en fraaie kleuren.

Conclusie

De iSight-camera van de Apple iPhone 6 en 6 Plus weet te overtuigen, zowel op gebied van fotografie als video. Juist omdat Apple gekozen heeft voor een camera met wat minder megapixels dan de concurrentie, is de kwaliteit erg goed. De beelden zijn scherp, gedetailleerd en hebben een mooie kleurweergave. De resolutie van 8 megapixels is nog altijd meer dan genoeg voor afdrukken en het maken van fotoalbums. Dankzij de HDR-functie, die uitstekend werkt, kun je ook bij felle contrasten nog goede foto's en films maken. De Focus Pixels maken de autofocus razendsnel en trefzeker. Slowmotion en timelapse zijn leuke extra's waarmee je eenvoudig spectaculaire beelden maakt. Goedkoop zijn de iPhone 6 en 6 Plus niet, maar wie op zoek is naar een gebruiksvriendelijke smartphone met uitstekende foto- en filmkwaliteit is bij Apple aan het juiste adres.

Kenmerken

  • 8 megapixels
  • Focus Pixels
  • 64-bits processor
  • Retina HD-display
  • Full HD-filmfunctie
  • Slowmotion met 240 bps
  • Verkrijgbaar in zilver, goud en spacegrijs

Prijs: vanaf €699,-
Info: www.apple.com/nl

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de Apple iPhone 6 en 6 Plus? Een Apple Premium Reseller bij jou in de buurt kan je daar alles over vertellen. Ga voor meer informatie naar: www.mijnapr.nl

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie