App: Tilt Shift Camera Effect

Ymke Frijters 2446
Met een tilt-shiftlens kun je het objectief ten opzichte van je camera verdraaien en verschuiven. Die verdraaiing (tilt) geeft een apart effect, omdat je hiermee je scherptediepte verlegt. Met deze app kun je dat nu ook zonder objectief, gewoon op je smartphone.

Een tilt-shiftobjectief kan normaal gesproken de scherptediepte verleggen. Je kunt met zo'n objectief de as van de lens apart van de sensor draaien ('tilten'). Zo kun je een klein gedeelte van de foto scherp in beeld brengen, terwijl de rest wazig is. Dat is precies wat deze app doet, alleen breng je het effect nu achteraf aan bij je foto. De app Tilt Shift Camera Effect maakt een deel van je foto onscherp, zodat er een strookje overblijft. Dit effect werkt het beste als je een totaalplaatje maakt waar je de horizon of een andere horizontale lijn bij kunt zien.


Dit soort tilt-shiftfoto's werken vooral goed wanneer je een hoog standpunt opzoekt, bijvoorbeeld een kerktoren of flat. Dat maakt het miniatuureffect nog overtuigender.

Geen shift

Als je gebouwen fotografeert, zul je merken dat ze soms uit verhouding zijn op je foto. Ze lijken om te vallen of scheef te staan. Een tilt-shiftobjectief kan daarom ook verschuiven ('shiften'). Hierdoor vertekenen de verhoudingen op de foto niet. De app heet Tilt Shift, maar shiften doet hij helaas niet. Je kunt alleen maar een onscherpte toevoegen en wat instellingen aanpassen, maar is daarom niet minder leuk.

Gebruiksgemak

Je kunt een foto maken of er één kiezen uit je fotobibliotheek. De onscherpte kun je zowel naar boven als naar onderen verplaatsen door je vinger omhoog of omlaag te bewegen. De intensiteit van de vervaging bepaal je door je vinger naar links of naar rechts te bewegen.

Ben je tevreden over de onscherpte, dan kun je nog het contrast, de verzadiging en de helderheid van de foto aanpassen. Daarna kun je hem opslaan of delen via e-mail, Facebook of Twitter. Er zijn dus niet veel opties, maar de app doet wat hij moet doen. Je zult niet overweldigd worden door allerlei verschillende instellingen.


Het menu waarin je drie instellingen kan aanpassen: contrast, verzadiging en helderheid.

Reclame

Een nadeel zijn de reclames die steeds verschijnen, die kun je per ongeluk aanklikken. Voor een gratis versie is dat helaas vrij normaal. De app is beschikbaar voor iPhone en iPad en is gratis te downloaden in de App Store.

afbeelding van Ymke Frijters
Door:

| Redacteur

Bekijk alle artikelen van