App: Slow Camera Shutter Plus Pro voor iPhone en iPad

Ymke Frijters 4315
Slow Camera Shutter Plus Pro Free – een hele mond vol voor een app-titel. Het leuke ervan is dat de app even uitgebreid is als zijn naam. De hoofdfunctie is het instellen van lange sluitertijden, wat mooie effecten kan opleveren. Maar je kunt er nog een heleboel meer mee!

Lange sluitertijd

Met de app Slow Camera Shutter Plus Pro kun je simpel zelf de sluitertijd van je camera op je telefoon instellen. Je hebt de keuze uit automatisch, manueel en 'light trail'. Bij manueel kun je de sluitertijd instellen, die van 0.5 tot 15 seconden gaat. Je kunt ook 'B' (bulb) instellen als sluitertijd, dan kun je de sluiter net zo lang open laten staan als je de knop indrukt. Aan het bolletje dat verschijnt op de sluiterknop in je scherm, zie je dat hij de foto aan het nemen is. Als het vrij licht is, is het verstandig om de automatische stand te kiezen. In de manuele stand is de foto namelijk snel overbelicht bij een lange sluitertijd.

De optie 'light trail' combineert meerdere foto's tot één foto. Hierbij kun je kiezen uit 'gevoeligheidswaarde' 1 tot en met 1/64. Kies je een hoge waarde, dan wordt je foto vrij duidelijk, kies je een lage, dan zie je veel beweging in je foto. Een lange sluitertijd kun je bijvoorbeeld gebruiken als je de zee heel stil wilt laten lijken. Je camera neemt dan zo lang op, dat de golven niet meer te zien zijn. Door aan de sluitertijd te sleutelen, kun je ook auto's op een weg als lichtstrepen vastleggen.


Een voorbeeld van het gebruik van een lange sluitertijd bij een autoweg en daarnaast de optie 'light trail'.

Ook kun je gebruikmaken van de zelfontspanner. Die zit niet bij de reguliere camera-app op iPhones en iPads. Als je dus een foto wilt maken waarbij je zelf op staat, is deze app aan te raden.

Twee foto's combineren

Daarnaast heb je de mogelijkheid om twee foto's over elkaar heen te zetten, met de knop 'LP' links bovenin. Je maakt een foto, deze komt links bovenin te staan. Op het scherm zie je een voorvertoning van hoe je beeld eruit gaat zien, als je de camera ergens anders op richt. Ben je klaar met het maken van beide foto's? Dan kun je nog kiezen welke van de twee foto's het duidelijkst naar boven moet komen in de foto met de 'freeze'-instelling. In dit menu kun je ook het contrast aanpassen.


Met de 'freeze'-optie kun je de foto's mengen zoals jij wilt. Ook kun je het contrast aanpassen.

Uitgebreid optiemenu

Druk je op het pijltje naar rechts, dan kun je de foto opslaan of delen op Facebook en Twitter of versturen via e-mail. Rechts bovenin vind je echter nog een hoekje waar je je foto kunt verbeteren, effecten kunt toevoegen, de foto kunt draaien en bijsnijden. Ook kun je de helderheid, het contrast, de saturatie (verzadiging) en de scherpte aanpassen. Je kunt ook nog gratis een pakket met stickers downloaden, die je in je foto kunt slepen. En alsof dat nog niet genoeg is, vind je als je naar rechts bladert nog een heel menu met de opties om te tekenen in je foto, tekst toe te voegen, rode ogen en vlekken te verwijderen en bepaalde delen witter te maken.


Eén van de vele opties is het toevoegen van een filter of effect.

Een nadeel als je de telefoon in je hand houdt, is dat de camera niet alleen de beweging van bijvoorbeeld licht of water registreert, maar ook de beweging van jouw hand. Dat veroorzaakt ongewenste onscherpte. Een oplossing daarvoor is om een statiefje te kopen voor je telefoon of, een goedkopere optie: een vlakke ondergrond te zoeken waar je het toestel op kunt zetten.

De app is alleen beschikbaar voor Apple-apparaten en is gratis te downloaden in de App Store.

afbeelding van Ymke Frijters
Door:

| Redacteur

Bekijk alle artikelen van

afbeelding van Fokko

Handig! Geeft iets meer opties op deze manier.