App: KLIK, foto-app met gezichtsherkenning

sanne 4384
Foto’s maken, uploaden en taggen, dat is voor de meeste mensen inmiddels een peulenschil. Maar wat dacht je van een app die de gezichten die jij fotografeert zelf herkent? KLIK van Face.com is de eerste app die dat kan.

Na stemherkenning is het tijd om de mogelijkheden van gezichtsherkenning te onderzoeken. KLIK van Face.com is de eerste partij die de Apple Store betreedt met een app die dat kan. Met KLIK maak je een foto, leuk je die op met een kleurenfilter en deel je die met je vrienden. Dat doen wel meer apps, maar een toepassing die het gezicht herkent waar jij je camera op richt, die kenden we nog niet.

KLIK

Zo werkt het

KLIK werkt als volgt: je opent de app en richt de zoeker van je iPhone of iPad-camera op het gezicht van je vriend of vriendin. De app scant vervolgens het gezicht en probeert die te herkennen. Lukt dat niet, dan verschijnt er een vraagteken zodat je zelf de persoon kunt kiezen uit het bestand of deze toe kunt voegen. Grote kans dat de app dit gezicht de volgende keer dan wel herkent.

Het idee van de makers van de app is dat de database van Face.com flink gevuld gaat worden. Die database deel je met alle gebruikers van Face.com. Heeft iemand anders een foto van jouw vriend Piet toegevoegd, dan zal de app Piets gezicht ook herkennen als hij door jouw zoeker verschijnt.

De app staat nog in de kinderschoenen, dat geven de makers eerlijk toe. De techniek is nog niet optimaal en er zullen nog wel wat versies verschijnen voordat KLIK vlekkeloos gezichten herkent. Desondanks is het een leuke app om mee te spelen. Bovendien kun je hem gratis in de Apple Store downloaden.

klik

Compositie

Behalve gezichtsherkenning, biedt KLIK ook kleurenfilters en de mogelijkheid om een compositie van meerdere foto’s te maken die worden georganiseerd naar aanleiding van de plek waarop ze genomen zijn (zie afbeelding hierboven). Die laatste optie is vrij uniek, kleurenfilters hebben we natuurlijk al vaker gezien.

 

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne