Antieke cameracollectie geveild in Auckland

Antieke cameracollectie geveild in Auckland

Senta Bemelman 623
Ongeveer 300 antieke camera's stonden te wachten op de slag van de veilinghamer. Een van de grootste cameracollecties werd namelijk op 16 en 17 juli in Auckland, Nieuw Zeeland, geveild.

Antieke collectie

De collectie camera's, die de veilingtafel bereikte, bestond uit een gevarieerd aanbod aan antieke stukken. De meeste camera's droegen een verleden met zich mee en hebben iconische foto's vastgelegd.

Op de website Stuff geeft camera consultant Garey Dawnson zijn lijst met favoriete camera's. Hij koos de meest unieke, belangrijkste en meest eigenzinnige camera's.

Meest unieke camera

Rectaflex Liechtenstein
Garey koos de Rectaflex Liechtenstein als meest unieke camera. Deze keuze maakte hij, omdat de Rectaflex Liechtenstein camera's zeer kleinschalig geproduceerd werden, nadat het Italiaans camerabedrijf Rectaflex in de jaren 1950 overgenomen werd door Lichtenstein. Daarnaast werd de camera niet gemaakt voor commerciële doeleinden, waardoor er een beperkt aantal camera's en lenzen over is. 
Geschatte waarde: $3000 - $6000 ( €2,7189 - €4,5314)

Belangrijkste camera

 

Leica M3
De Leica M3 is volgens Gary een belangrijke vangst uit de collectie en zelfs van de twintigste eeuw. Dit type camera werd gebruikt voor de iconische foto uit de Vietnam oorlog, waarbij een meisje rent terwijl haar kleding van het lijf brandt door napalm.
Geschatte waarde: $600 - $1500 (€543,774 -€1359,43)

Meest eigenzinnige camera


Purma Special (lot 644)

Dit Briste type camera vond Gary het meest eigenzinnig, doordat de sluitersnelheid gerelateerd is aan de hoek waarmee gefotografeerd wordt.
Geschatte waarde: $80-160 (€72,5032 - €145,006)

Veiling

De cameracollectie is onderdeel van de 'Sier Bouma Collection Part III'. Op de website van het veilinghuis staat meer informatie over de collectie en de veiling zelf.
 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta